Převrat u Applu? Blíží se konec konektorů Ligthning

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

S velmi zajímavou zprávou přišel dnes tchajwanský server Digitimes. Podle něj za rok Apple opustí u iPhonů a tabletů iPad konektory Lightning a přejde na konektory USB-C.

Server Digitimes je obvykle dobře informovaný. Má blízko k mnoha dodavatelům součástek a i výrobcům samotných přístrojů na Tchajwanu a v Číně. Jeho informace je tak nutné brát vážně. A v tomto případě tak máme na stole opravdovou bombu.

Apple je známý tím, že si dělá vše po svém. A tak mají jeho mobilní zařízení – iPhony a iPady odlišný konektor než vše ostatní na trhu. Ten applácký se jmenuje Lightning a pro firmu to má výhodu v tom, že má kontrolu nad výrobou příslušenství a dalších výrobků. Samozřejmě nikoliv úplnou, příslušenství k Lightningu vyrábí kde kdo, ale určitou výhodu to pro Apple má.

Podle Digitimes by Apple měl od přespříští generace iPhonů a iPadů (modelový rok 2019) používat konektory USB-C. Ty umožňují připojení sluchátek přímo, stejně jako současné Lightningy. Jsou univerzálnější a pro zákazníky by to znamenalo širší nabídku příslušenství.

Digitimes uvádí, že konektory USB-C měly mít už letošní nové iPhony, ale Apple nedokázal zatím změnu konektorů implementovat, proto se jich dočkáme až v další generaci přístrojů.

Sice to vypadá jako paradox, ale Apple stál za vývojem USB-C konektoru, respektive celého standardu USB-C. Dokonce prvním notebookem, který USB-C měl, byl McBook od Applu. Takže to vlastně dává logiku, ale to by to nebyl Apple, aby si věci nedělal po svém. Takže je možné, že sice iPhony budou mít USB-C konektor, ale ne každé příslušenství k nim půjde připojit.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny