Apple rozjíždí celou řadu služeb, díky nim iPhony zlevňují

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

V příštích letech se možná můžete těšit na levnější iPhony. Apple chce totiž nalákat uživatele, aby v jeho ekosystému jeho zařízení, které si koupí levněji, využívali další placené služby.

Jedním z největších překvapení letošní konference Applu bylo zlevnění základního modelu iPhonu. Zatímco loni stál model XR 22 tisíc, nejlevnější letošní novinku, iPhone 11 seženete už za 20,5 tisíce korun. Není to nějaká převratná sleva, ovšem Apple tak docela nepatří mezi výrobce, kteří by se snažili svoje modely učinit dostupnější.

Právě naopak, Apple byl vždy synonymem pro prémiové telefony a posledních několik let stále lámal rekordy v tom, jak učinit novinky zase o něco dražší. Když ale letos firma zjistila, že největší zájem je o jeho levnější model XR, rázem Apple napadlo trochu pozměnit přístup. Společně se spuštěním vlastních streamovacích služeb jako jsou Apple Arcade či TV+ se totiž ukázalo, že je potřeba více lidem prodat zařízení, ze kterých pak Applu budou lidé platit pravidelné měsíční poplatky. A toho lze docílit právě tím, že učiní iPhony o něco dostupnější, byť jen o trochu.

Applu tak evidentně věří, že rozdíl 50 dolarů (iPhone 11 je na americkém trhu za 699 USD, kdežto XR startoval s cenou 749 USD) na jednom novém „dostupném“ iPhonu vyváží fakt, že daný člověk bude firmě dále posílat třeba až deset dolarů měsíčně. A že tyto služby vypadají dost lákavě.

Tak třeba právě Apple Arcade do jisté míry nabídne alternativu ke kupování her z aplikačního obchodu jedné po druhé a za fixní poplatek 5 dolarů měsíčně nabídne uživatelům knihovnu 100 unikátních her k libovolnému používání. Takže když někoho zaujme třeba jen 5 titulů z jeho nabídky, služba se mu vyplatí i třeba na jeden měsíc. Apple s tím ovšem počítá a nabídku bude samozřejmě dále upravovat a rozšiřovat, aby si zákazníky udržel. No a není lepší motivace, než jim dopravit do rukou nové iPhony o něco levněji.

Stejně tak to platí pro službu TV+, která je ovšem více cílena na celý ekosystém Applu jako takový – televizní boxy, počítače, notebooky, tablety. Unikátní obsah se také někomu může zdát natolik zajímavý, že pro něj 5 dolarů měsíčně nebude žádným problémem.

Je tak dost možné, že s přibývajícím potenciálem služeb od Applu budeou klesat ceny i dalších modelů. Ne natolik, aby Apple ztratil punc prémiovosti, ale i tak můžete celkem citelně ušetřit.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny