Hrnek s displejem: Přesně takhle nemá „chytrá věc“ vypadat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Internetový obchod Alza začal prodávat „chytrý hrnek“ Vson CloudCUP Smart. Je to zcela vzorový příklad toho, že některé věci nemusí být chytré

„To zas bude hejtů, jaká je to předražená blbost,“ napsali na facebookovém profilu Alzy, když vyvěšovali upozornění, že mají tento vynález na skladě. A není se vůbec čemu divit. Vson CloudCUP Smart je totiž ukázkový příklad toho, jak to někteří výrobci a „inovátoři“ už trochu přehánějí a dělají chytrými i takové věci, které zkrátka mít funkce jako displej nebo bezdrátové připojení vůbec nemusí.

Hrnek je odjakživa naprosto prostým nástrojem. Patří do něj čaj, káva, čokoláda, případně si do něj odkládáme věci na vaření – mouku, vejce atd. Je to nádoba. To je vše. A pak se objeví „inovace“ v podobě OLED displeje v uchu a bezdrátového propojení s mobilem. Proč? Protože asi proč ne.

Hrnek, co ohřeje kafe podle toho, jakou teplotu na něm nastavíte

Pro teplý nápoj otočte doprava. Moc teplé? Otočte doleva. Vyhovuje vám pít čaj, kafe nebo jiný nápoj o přesně nastavené teplotě. Jül je termohrnek, který vám to umožní. Na Kickstarteru na tento projekt vybrali autoři 175 tisíc dolarů (přes 4 miliony korun), což bohatě stačilo k tomu, aby se spustila výroba a následný prodej.

Vson CloudCUP Smart umí zjistit, na kolik stupňů je tekutina v hrnku teplá. Potřebujeme to? Ne. Když pijeme čaj, stačí rozpoznat tři stupně teploty – moc horký, teplý, studený. Čajoví fajnšmekři se svými rooibosy, které se musí louhovat X minut na takovou a takovou teplotu už dávno mají speciální varnou konvici, která tyto věci pozná, a mít tak ještě indikátor v hrnku je naprosto zbytečné.

Hrnek vás také upozorní na to, jestli málo pijete. Potřebujeme to? Ne. Jednak máme sami takový indikátor, takzvanou žízeň, a když už někdo náhodou má skutečné problémy s pitným režimem, omezovat se celý den ve všech situacích jen na jeden 350ml hrnek, ze kterého může pít tak, aby se mu tekutiny správně počítaly, je spíš problém navíc než jeho řešení.

Další funkcí je rozpoznání objemu tekutiny, který právě v hrnku je. Potřebujeme to? Ne. Co takhle odměrka za dvacet korun? Není to levnější řešení?

Bezdrátové propojení s mobilem přes Bluetooth – ano, chápeme že nějak se limit kontroly denní spotřeby tekutin nastavit musí ale když je ta funkce už sama o sobě zbytečná, tak opět: není to potřeba. Hrnek navíc nelogicky na situaci „máte málo tekutin, musíte se napít“ upozorní cinknutím pouze sám, ale poslat notifikaci do mobilu neumí – takže musíte mít hrnek mít neustále u sebe.

Největším vtipem na celém vynálezu je ovšem fakt, že podle slov prodejce fakt, že se nesmí ponořovat do vody, nesmí se umývat dno a ucho (cože?) a dávat do myčky. Jak se tedy hrnek může čistit je nám záhadou. Celou situaci korunuje fakt, že nemá nabíjecí port, nýbrž vyžaduje knoflíkové baterie CR2032, takže musíte k němu ještě pravidelně kupovat baterie. Jejich cenu si tak připočtěte k už tak vysokému pořizovacímu nákladu 2 tisíc korun.

Za tyto peníze si můžete sehnat nejenom hned několik obyčejných hrnků, plastovou odměrku, konvici s nastavitelnou teplotou a aplikaci do mobilu, která bude pitný režim hlídat také, lépe a efektivněji. Ano, Vson CloudCUP Smart je opravdu jenom předražená blbost.

Kde se dozvíte víc

Přeci jen vás hrnek zaujal? Tady se dá koupit.

Alza.cz

Oficiální stránka produktu

Vson

Předchozí verze se stejnou funkcionalitou ale bez OLED displeje za zhruba poloviční cenu.

Aliexpress
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny