Microsoft neváhá, příští rok se dočkáme nové generace Xboxu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sony už před několika týdny oznámilo parametry chystaného PlayStationu 5 a Microsoftu tak nezbylo nic jiného, než zareagovat vlastním oznámením nové generace Xboxu.

Konference E3 v americkém Los Angeles je každoročním tradičním svátkem hráčů: odhalují se zde nové hry, přibližují už ty oznámené a oslavují ty vydané. Jenže vedle softwaru se sem tam dočkáme i nějakého toho hardwaru. Letošní rok je o to významnější, protože Microsoft potvrdil práci na zcela nové generaci konzole z řady Xbox. Bude to ten nejlepší herní hardware, jaký firma nabídne a jeho soupeřem nebude nikdo jiný, než PlayStation 5 od Sony.

V první řadě ale musíme podotknout, že Microsoft skutečně jen oznámil práci na této novince. Neřekl její jméno, dále proto vystupuje pod kódovým označením Project Scarlett. Neukázal jak bude konzole vypadat, ani kolik bude stát. Víme tak jen první střípky z její výbavy a také to, že si ji budeme moci koupit až na konci roku 2020. Tedy zhruba stejnou dobou, kdy se nejmodernější generace herní konzole i od Sony. Na další informace si pravděpodobně budeme muset počkat asi až do příští konference E3.

I Microsoft se na konferenci vytahoval, že jeho nová konzole bude několikanásobně (konkrétně 4x) výkonnější než současná generace a mluvil dokonce i o dnes stále těžko představitelném rozlišení 8K. Prvnímu tvrzení určitě věříme, tomu druhému už tolik ne. Jasně, nový Xbox může být v teoretické rovině připraven na podporu 8K rozlišení ale hrát v něm ty nejmodernější tituly je pořád tak trochu nad možnosti i současného špičkového PC hardwaru. A to nemluvě o tom, že „spotřebitelské“ monitory a televize s 8K rozlišením na trhu byste spočítali na prstech rukou a na většinu z nich byste si museli vzít hypotéku.

Další schopnosti zahrnují SSD disky (bez nich by to dnes už prostě nešlo), optickou mechaniku (možná naposledy), výrazné zaměření na streamování her a také ray-tracing, trendy grafické kouzlení se světelnými paprsky ve hrách pro docílení vyšší míry realismu. Ke streamování zmíníme, že půjde o službu xCloud a bude fungovat na velmi podobném principu, jako už oznámený Google Stadia.

K radosti nostalgiků bude nejmodernější Xbox zpětně kompatibilní s platformou Xbox One, a to nejenom po softwarové rovině, ale i třeba v oblasti gamepadů a dalšího příslušenství. Zpětná kompatibilita může však sahat i za hranice modelu Xbox 360. Hardware nové generace dodá AMD, a to jak v podobě procesoru (Ryzen Zen 2), tak grafické jednotky (Navi). Vypadá to však, že stejně jako v současnosti i budoucí generace bude rozdělena na výkonnější a levnější model.

Na novou konzoli pak už dokonce Microsoft začal lákat hráče i po stránce samotných her. A to ne ledajakých. Hlavním „flagship“ titulem nemá být nic jiného, než další díl z legendární série Halo. Určitou naději mají i příznivci závodní série Forza. Titulů bude samozřejmě více a jelikož jsme stále ještě daleko, seznam může do data vydání ještě pořádně narůst.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny