Samsung odstartoval smartphonovou revoluci a ukázal prototyp skládacího telefonu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mluvilo se o nich dokola a dokola. Skládací smartphony budoucnosti však neměly příliš jasnou charakteristiku. To se dneškem změnilo a Samsung ukázal svůj prototyp skládacího smartphonu, který hodlá v následujících měsících začít prodávat.

Dlouhé roky se mluvilo o tom, jak jednou přehneme tablet v půl a strčíme si ho tak ve formě smartphonu do kapsy. Byla to hudba budoucnosti a když už se náhodou někdo začal chvástat tím, že má skládací smartphone už skoro hotový, ukázal tak nanejvýš ošklivý prototyp, nebo se radši vzápětí zcela odmlčel. Samsung sice strhnul pozornost zvláštním prototypem už v roce 2013, byla to ovšem spíše taková hezká pohádka než příslib něčeho skutečného.

V roce 2016 se zase pozornost upřela k Lenovu, které na své konferenci ukázalo hned dva prototypy – mobil, který si ohneme kolem zápěstí jako náramek a právě tablet, který se přeloží napůl. Pokud si správně pamatujeme, tak onen tablet byla pouze nefunkční maketa, ovšem minimálně obrazovka ohýbacího telefonu byla skutečně funkční. Nic to ovšem nezměnilo na tom, že Lenovo zůstalo jen u této ukázky a po dvou letech už o ohýbacích telefonech jeho produkce nepadla žádná další zmínka.

Situace se razantně změnila až letos, kdy se do závodu o první ohýbací telefon pustily hned tři firmy – světová jednička Samsung, světová dvojka Huawei a také LG, které těží hlavně z toho, že vyrábí vlastní displeje. Samsung měl logicky nejvyšší naděje, že svůj slib dodrží, ovšem zástupci Huaweie se během roku nechali hned několikrát slyšet, že chtějí svého rivala předběhnout. To se jim ovšem nepovedlo.

Samsung nakonec nezastínil ani poměrně nevábný pokus neznámého čínského výrobce Rouyu Technologies, který sice oficiálně představil a ukázal svůj ohebný model FlexPai, ovšem jeho snaha působí v čerstvě představeným protoypem Samsungu jako jen spíše takový nepovedený technologický vtípek, který je navíc ještě hodně drahý (v přepočtu asi 30 tisíc korun za vývojářský prototyp).

Je to tak skutečně Samsung, kdo poprvé ukázal skutečně bytelně vypadající prototyp. Stalo se tak na zdánlivě nesouvisející vývojařské konferenci v San Francisku. Sice byl prototyp zahalený celý v krycí schránce a jen velmi sporadicky osvětlený, aby firma neprozradila až příliš, ale i tak bylo z krátké demonstrace jasné, jakým směrem se v této zcela nové třídě smartphonů chce Samsung ubírat. Celou technologii nazval Infinity Flex Display a je vyrobena z nového materiálu, který je pružný natolik, aby se ohýbal ale zároveň stále dostatečně pevný, aby vše drželo pohromadě ať už zavřené nebo otevřené.

Smartphone budoucnosti od Samsungu má hned dvě obrazovky. Jednu vnější (Cover Display), se kterou budete pracovat v zavřeném stavu a vlastně se nijak neliší od těch, které najdete v dnešních smartphonech. Když však konstrukci rozevřete, odhalíte 7,3palcový displej (Main Display) velikosti menšího tabletu původně přeloženého v půl. tato obrazovka má poměr stran 4:3 a bude tak vhodná zejména k detailnějšímu prohlížení obsahu a práci s více aplikacemi zároveň.

Mobil tak v podstatě otevřete jako knihu, a to zejména v případě, kdy budete moci věnovat vaši plnou pozornost právě mobilní obrazovce a držet jej oběma rukama. Naopak složený stav slouží k rychlé interakci, vyřizování telefonátů či odpovídání na zprávy. Jsou to skutečně dvě zařízení v jednom a Samsung tak udělal velmi razantní krok nejen dopředu, ale zároveň pohrozil segmentu tabletů, že už brzy může být zcela zbytečný.

Displej podle výrobce údajně bez problémů přečká statisíce otevření a zavření bez ztráty pevnosti či pružnosti a jiných poškození. V rukávu má však Samsung i další esa – jeho displeje budoucnosti se budou moci i třeba stočit do ruličky nebo natahovat. Ale to bychom zase trochu předbíhali. Je sice pěkné, že Samsung rovnou nastínil další možné způsoby, jak ohýbací displej využít, ale teď by se měl soustředit na „consumer“ vyladění tohoto v porovnání s výše zmíněnými vizemi jednoduššího řešení.

Bude to ale zcela určitě záležitost, kterou si nebude jen na vlastním písečku plácat Samsung. Už na tiskové konferenci promluvil i zástupce Googlu, že bude na vylepšování uživatelského rozhraní v režimu tabletu s Googlem spolupracovat a že další verze operačního systému Android budou s tímto řešením počítat. Skoro to vypadá, že Samsung svým způsobem nadiktoval, jak se má systém skládacích telefonů chovat. Jinak by se Google musel přizpůsobovat každé nové vizi, což není tak úplně reálné.

Kdy se tohoto technologického zázraku dočkáme zatím není jisté, ale Samsung slíbil, že jej začne sériově vyrábět už během následujících měsíců. Tipujeme proto léto 2019 (nahradí budoucí Note?) s představením někdy na jaře. i jméno či série, jak bude tuto novinku Samsung nazývat na tiskové konferenci nezaznělo. Jedno už je ovšem teď jisté – nebude to určitě levná záležitost.

Kde se dozvíte víc

„Nevětší revoluce dekády.“ Samsung ukázal ohebný displej Infinity Flex

Mobilmania.cz

Samsung poprvé ukázal ohebný telefon: Bude mít rovnou dva displeje

Svět Androida

Smartphony se úplně změní. Budou se ohýbat, rolovat a natahovat

iDNES.cz

Samsung ukázal světu první smartphone s ohebným displejem

Smartmania.cz

Právě představený displej od Samsungu můžete ohýbat, natahovat i rolovat

Mobilenet.cz
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny