Motorola Razr je zpět ve fantastické moderní podobě

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Motorola představila obnovený model Razr, který využívá ohebného vnitřního displeje. Je to ukázkový příklad toho, jak může vypadat budoucnost smartphonů.

Pamatujete na legendární véčko od Motoroly, které bylo okolo roku 2005 obrovským hitem? Aby také ne, modelu Razr V3 se celkem prodalo 130 milionů kusů a jde tak vůbec nejprodávanější mobil se zavírací konstrukcí všech dob. Výrobce se později pokusil úspěch zopakovat s řadou Razr 2 a také několika smartphonovými modely, ovšem ty už tak úspěšné nebyly.

Letos se ovšem Motorola rozhodla pro návrat ke kořenům, ovšem zároveň s velkým důrazem na technologickou inovaci. Moderní Razr je tak ukázkovým příkladem telefonu, který si vypůjčuje to nejlepší z minulosti a dále přidává prvky, které jsou stále pro většinu uživatelů ještě tak trochu sci-fi.

Nebudeme dále chodit kolem horké kaše, obnovený model Razr je telefonem navenek připomínající jeho původního předchůdce. Má skládací konstrukci a vnější displej, na kterém si můžete prohlížet notifikace, přijímat hovory a podobně. Když však mobil rozevřete, odhalí se velká ohebná obrazovka, která po narovnání dostane formát klasického smartphonu. Jinak řečeno je to moderní smartphone přeložený na půl.

Takovéto řešení se v podstatě nabízí samo. Zatímco ostatní výrobci jako Huawei, Samsung nebo Xiaomi se snaží naopak formát běžného smartphonu rozšířit pomocí ohebné konstrukce do velikosti tabletu, Motorola se naopak snaží o to, aby se současné modely staly kompaktnějšími. A toto je rozhodně ta správná cesta.

Trochu parametrů: vnitřní ohebný displej typu OLED má při rozloženém stavu úhlopříčku 6,2 palce s rozlišením 876 x 2 142 pixelů. Vnější displej je pak 2,7palcový s rozlišením 600 x 800. Pokud se obáváte, že Motorola trpí stejným neduhem jako Galaxy Fold s rýhou v místě, kde se displej ohýbá, není tomu tak. Motorola navrhla pant tak šikovně, že má ohebný displej stále dost prostoru k tomu, aby žádná výraznější rýha nemohla vzniknout a celkově tak působí promyšlenějším dojmem.

Jak by se ovšem mohlo zdát, nová Motorola Razr se sice cenou zcela jistě řadí do prémiové kategorie, ovšem část výbavy tomu příliš neodpovídá. telefon například pohání procesor střední třídy Snapdragon 710 společně s 6 GB operační paměti. Místa na data máte 128 GB bez možnosti je dále navýšit. Do telefonu dokonce ani nemáte jak zasunout SIM, místo je na něm tak efektivně využito, že na šuplíčky nezbylo místo. Telefon tak funguje pouze s integrovanou eSIM.

Baterie tohoto modelu má navíc celkem nelichotivou kapacitu 2 510 mAh, a to berme v potaz, že musí obstarávat provoz dvou displejů. Dále zde najdete pouze jeden fotoaparát (16 MPix), který tak slouží zároveň jako hlavní senzor a zároveň pro selfie snímky – náhled obstarává vnější displej. V rozevřeném stavu je nicméně ve výřezu displej přítomná ještě 5MPix kamerka pro videohovory. Nezapomnělo se na čtečku otisků prstů, která je v široké bradě těla telefonu. Zapomeňte také na sluchátkový jack.

Vtipnou funkcí je pak „retro mód“, který prostředí a tlačítka systému Androdi přízpůsobí podobě originálního Razru a vlastně zároveň i poslouží jako zjednodušený režim. Celkově je nový Razr krásný a jedinečný telefon, ovšem zdaleka ne pro každého. Minimálně svou cenou 1 500 dolarů (asi 35 tisíc korun) odežene spoustu zájemců. Kdo ví, třeba nástupci už budou dostupnější.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny