Xiaomi dál boří rekordy, tentokrát 108MPix fotomobilem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Xiaomi Mi Note 10 je mobil, který pravděpodobně letos už zůstane na první příčce v oblasti rozlišení fotoaparátu: má totiž zcela mimořádnou jemnost senzoru se 108 megapixely.

Výrobce Xiaomi letos už jednou zbořil rekord v co nejvyšším rozlišením fotoaparátu u telefonu a svůj úspěch si teď na konci roku zopakoval. Zatímco na jaře jsme obdivovali Redmi Note 7, model střední třídy s 48MPix fotoaparátem, tentokrát má Xiaomi eso v rukávě v podobě modelu Mi Note 10, který posunul laťku mobilní fotografie na rovných 108 megapixelů.

Nové xiaomi je ovšem tak trochu paradoxem. Jde totiž spíše o model vyšší střední třídy, čemuž napovídá jak použitá čipová sada, tak výsledná cena. Xiaomi tak opět vsadilo na taktiku nepřidávat přelomový prvek výbavy prémiovým modelům, nýbrž těm dostupnějším. Letošní Redmi Note 7 jste kupříkladu mohli sehnat za pět tisíc korun, přitom to byl pár týdnů jediný telefon se 48MPix foťákem.

Displej této novinky se také nesnaží být příliš přelomový, ačkoliv jeho parametry nejsou vůbec špatné. Jde o AMOLED panel s Full HD+ rozlišením a moderními prvky jako kapkovitý výřez nebo integrovaná čtečka otisků prstů. Jeho úhlopříčka je 6,47 palců a okolo něj jsou jen velice tenké rámečky.

Jak už jsme zmínili, do nejvyšší řady se telefon nepřidá kvůli použitému procesoru, najdete zde totiž „pouze“ Snapdragon 730G doplněný 6 GB operační paměti. Vnitřní paměť má kapacitu 128 GB a bohužel se nedá rozšířit paměťovou kartou. Na výběr je ještě verze Pro, která má 8 GB operační paměti a 256 GB úložiště pro data.

Další parametry zahrnují konektory USB-C i sluchátkový jack, NFC pro bezdrátovou komunikaci a také baterii s velmi vysokou kapacitou: 5 260 mAh. Společně s rychlým 30W nabíjením bude tento telefon patřit rozhodně k těm, jejichž výdrž baterie vás nezklame. Operační systém Android 9.0 je opatřen grafickou nadstavbou MIUI 11.

Na zádech Mi Note 10 pak najdete hned pět fotoaparátů. Už bylo řečeno, že ten hlavní disponuje obřím 108MPix rozlišením, které však s největší pravděpodobností budete využívat ve „zmenšeném“ 27MPix režimu, který díky spojení sousedních buněk senzoru má lepší citlivost na světlo. Ze zkušenosti totiž víme, že tyto režimy s vysokým rozlišením sice nabídnou extrémní propracovanost detailů, ovšem kvalitativně na tom tak dobře nejsou. K dispozici je také optická stabilizace.

Senzor s kolosálním rozlišením doplňují ještě čtyři další. Máme tu 12MPix senzor s dvojnásobným optickým přiblížením. Pokud chcete objekty přiblížit ještě více, je tu 5MPix senzor s pětinásobným optickým zoomem, který také disponuje optickou stabilizací. Nechybí pak ani širokoúhlý senzor s vysokým 20MPix rozlišením a pětici uzavírá 2MPix makrofotoaparát. Čelní selfie kamerka má pak rozlišení 32 MPix.

Základní varianta Xiaomi Mi Note 10 bude na našem trhu k mání za 14 990 korun, za variantu Pro si připlatíte další tisícikorunu. Všechny modely budou k dispozici v bílé, černé a zelené barvě.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny