Nintendo odlehčilo svou vlajkovou konzoli. Nedává to moc smysl

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Příznivci herních konzolí od Nintenda se dočkali novinky, která ovšem nemá tak veliký potenciál zaujmout. Jedná se totiž o odlehčenou verzi Nintenda Switch, která postrádá zcela klíčové funkce.

Před dvěma roky Nintendo představilo revoluční herní konzoli s názvem Switch. Ta měla několik unikátních funkcí: šlo ji jak přenášet a hrát na menším integrovaném displeji, tak model zasunout do doku a přenášet obraz do televize. Switch má zároveň také odnímatelné boční ovladače, které slouží jako dva miniaturní gamepady (pro hraní s přáteli). Gamepady mají každý zabudovanou pohybovou kameru, které je umožní používat i jako pohybové ovladače.

Nyní, o dva roky později, Nintendo představilo Switch Lite: odlehčený Switch, který neumí nic z toho, co jsme popsali v prvním odstavci. Tedy až na tu část, že se dá přenášet. To je ostatně celý její smysl – mít Switch čistě na hraní na cestách bez všech pozlátek okolo. Jde zkrátka trochu o návrat k myšlence původního GameBoye a Nintenda DS, tedy skladné a přenosné herní konzole. Tomu musely porto logicky ustoupit ty prvky, které ze Switche dělají spíše konzoli do obývacího pokoje.

Nintendo nicméně hlásá, že nová Lite verze je kompatibilní s téměř všemi Switch tituly. Pouze u hry 1-2 Switch je třeba mít dokoupené samostatné joy-cony (boční odnímatelné gamepady, které dostanete společně s „plnohodnotným“ Switchem). Na internetu se nicméně objevuje celá řada připomínek, že hraní některých titulů vám to stejně znepříjemní, neboť jsou u nich často využívány právě pohybové kamery. Dalším neduhem je pak fakt, že na hraní ve více hráčích není Lite verze prakticky vůbec stavěná, pokud tedy už nemáte dokoupené joy-cony.

V samotném hardwaru konzole příliš změn nenastalo, ovšem majitelé této verze si oproti původnímu Switchi přeci jen v pár aspektech polepší. V první řadě má Switch Lite větší baterii, což je celkem logický krok vzhledem k tomu, že je myšlený právě jako přenosná konzole a musí tedy na jedno nabití vydržet co nejdéle. Oproti původnímu Switchi baterie vydrží údajně asi o hodinu déle (3 až 7 hodin v závislosti na náročnost hry na výkon).

Další změnou na první pohled k horšímu je menší displej, 5,5 palce oproti původním 6,2. Na druhou stranu se však zachovalo HD rozlišení, takže by měla zároveň stoupnout i jemnost panelu. Některé hry tak mohou na Lite verzi vypadat paradoxně lépe, s ostřejším obrazem. Switch Lite je zároveň i lehčí, s 275 gramy bychom jej přirovnali k váze modelu New 2DS XL, které bylo také myšleno jako čistě přenosná herní konzole.

K dostání bude Switch Lite celkem ve třech barvách: šedé, modré a žluté. Na podzim (8. listopadu) se ještě objeví speciální edice související s vydáním hry Pokemon Sword and Shield (Zacian / Zamazenta Edition). Samotný Switch Lite se začne prodávat 20. září za doporučenou cenu 199 amerických dolarů (asi 4,5 tisíce korun). Česká cena bude však pravděpodobně vyšší a dost možná se přiblíží i ceně plnohodnotného Switche, který se v současnosti dá sehnat za něco málo přes 7 tisíc korun. Bude tak celkem těžké si opodstatnit koupi Lite verze, když jen za trochu nižší cenu přijdete o celkem klíčové funkce. Těm, co však chtějí zkrátka jen dobrou přenosnou konzoli, poslouží Switch Lite dobře.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny