Potichu a nenápadně. Apple vylepšil iPady mini a Air

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nové „menší“ iPady si od Applu nezasloužily samostatnou tiskovou konferenci a firma je zkrátka v jeden okamžik bez varování začala prodávat na svém webu. Vizuálně jsou nerozpoznatelné od jejich předchůdců, ale liší se hardwarem, který je hodně podobný tomu, jaký mají loňské iPhony.

Apple se rád se svými příznivci dělí o novinky na velkých tiskových konferencích, ovšem ne všechny produkty jsou pro firmu tolik klíčové. To je přesně situace ohledně nových iPadů ve verzi mini a Air. Na ty se už prakticky zapomnělo, protože jejich předchůdci byli představeni už v roce 2014, potažmo 2015. Novinky ovšem ani po tak dlouhé časové prodlevě od starších modelů nerozpoznáte, vypadají totiž nachlup stejně.

Kdejakému výrobci by se takový krok nejspíše pořádně vymstil, ovšem právě Apple je snad jako jediný v pozici, že si může dovolit i v roce 2019 prezentovat a prodávat něco, co původně vzniklo před pěti lety. Tedy samozřejmě alespoň na první pohled. iPad mini má úhlopříčku Retina displeje 7,9 palců, model Air pak 10,5 palce. Poměr stran je vždy 4:3. Ani zde tak nenastaly žádné změny. Vlastníci Apple Pencil mohou nové iPady ovládat i tímto způsobem.

Nejzásadnější změnou je tak nepochybně nový procesor, konkrétně A12 Bionic, který známe z nejnovějších iPhonů. To znamená, že nové iPady budou vysoce výkonně, podobně jako poslední iPhony, které jsou trhači benchmarků. Svou roli při porovnávání s androidy hraje ovšem i systém a také nižší rozlišení obrazovek. Co do paměťových verzí je vždy k dispozici buď 64 nebo 256GB varianta. Druhé dělení je pak také typické pro tablety, vybrat si můžete mezi čistě wi-fi verzí, či možností používat i mobilní data díky slotu na SIM.

Při starém zůstaly fotoaparáty (8 MPix zadní, 7 MPix přední snímač), které se už moc do roku 2019 nehodí, na druhou stranu ale mluvíme o tabletu, u kterého se s používáním fotoaparátu nějak seriózněji nepočítá. Ve výbavě nechybí klasický lightning konektor (i když moderní iPady Pro mají už USB-C) či čtečka otisků prstů ve středovém tlačítku. To už je v podání Applu skoro retro.

Tablety se dají zakoupit v šedé, stříbrné nebo zlaté barvě. Ceny jsou následující:

  • iPad mini 64 GB wi-fi: 11 490 korun
  • iPad mini 64 GB LTE: 14 990 korun
  • iPad mini 256 GB wi-fi: 15 990 korun
  • iPad mini 256 GB LTE: 19 490 korun
  • iPad Air 64 GB wi-fi: 14 490 korun
  • iPad Air 64 GB LTE: 17 990 korun
  • iPad Air 256 GB wi-fi: 18 990 korun
  • iPad Air 256 GB LTE: 22 490 korun

 

 

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny