Kapesní tiskárna od HP je zábava, i když trochu drahá

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kdysi frčely polaroidy, dnes se všechno točí okolo mobilů. S šikovnou tiskárnou od HP docílíte stejného efektu.

Fotka na počkání je příjemné retro, na které které mnozí už spíše jen nostalgicky vzpomínají. Digitální vymoženosti skoro nahradily ten starý papírový analog a na fotky se už radši díváme na mobilech, počítačích nebo televizích. Ovšem zároveň v situaci, kdy se něco stane „retro“, se opět zvedne zájem o používání takové věci, ať už v originální či modernizované podobě. Sprocket, kapesní tiskárna od výrobce HP, kombinuje bezstarostné pořizování fotek mobilem s tiskem libovolné fotografie (i té právě pořízené) na počkání.

Instant camera – Wikipedia

The invention of commercially viable instant cameras which were easy to use is generally credited to American scientist Edwin Land, who unveiled the first commercial instant camera, the model 95 Land Camera, in 1948, a year after unveiling instant film in New York City.

Zařízení je to malé, vejde se pohodlně do kapsy, i když je o něco širší (23 mm) než běžný smartphone. Lesklé plastové provedení zajistí relativní lehkost celého zařízení (asi 170 gramů), které zároveň i docela dobře vypadá. Na jeho ovládání není nic těžkého – papíry se plní do prostoru pod kryt, tiskárna se zapíná i vypíná jedním tlačítkem na boku, kontrolka vedle ukazuje, jestli je tiskárna aktivní nebo ne a microUSB port vedle slouží k nabíjení baterie tiskárny. Toť vše. HP skutečně model založil na jednoduchosti, což se mu skutečně povedlo.

Abyste měli co tisknout, je samozřejmě nutný i speciální papír. Inkoust však nikoliv, protože ten už v sobě tento fotoapapír (s názvem ZINK – spojení slov „zero“, nula, a „ink“, inkoustu) už obsahuje. Tiskárna se tak jen čistě soustředí na vykreslení žádaného obrazu. A ano, jak už asi mnozí tuší, papíry jsou kvůli tomu poměrně drahé, při ceně 350 korun za 30 kusů vás jeden vytištěný snímek vyjde na 17,5 koruny. Chápeme, že v tu chvíli asi se snímky, které chcete mít skutečně hezky vytištěné, radši půjdete do nejbližší drogerie.

Když už jsme u té kvality fotografií, žádnou profesionální kvalitu určitě nečekejte. Snímky nemají příliš živé barvy a je na nich znát zejména nádech do červena. To však paradoxně přispívá k tomu, že působí „retro“, což může být pro někoho žádaný efekt, pro jiného zase nikoliv. Papír má vždy rozměr 5 x 7,6 cm, takže musíte počítat, že vše bude mít poměr stran 2:3, pokud si tedy nepomůžete nějakým kreativiním rámečkem, který ovšem snímek logicky ještě více zmenší.

První dojmy od Unbox Therapy (anglicky):

Proces tisknutí funguje tak, ře si nejdříve nainstalujete patřičnou aplikaci (HP Sprocket) do vašeho smartphonu (Android/iOS), přípojíte Sprocket pomocí bluetooth a pak do ní z rozhraní aplikace odešlete daný snímek. Ještě v aplikaci jej lze oříznout, přidat rámeček, upravit barvy či aplikovat filtr. Po odeslání je fotografie na světě za asi 40 vteřin. O stav baterie se s tiskárnou nejspíš příliš starat nemusíte, na jedno nabití bohatě pokryje celý zásobník 10 fotek, které se do něj vejdou. A možná ještě další jeden nebo dva.

HP Sprocket stojí 3 299 korun, což je na hračku poměrně hodně peněz. Přesto nás tisknutí malých fotek (které se dají použít i jako samolepky) moc baví a dokážeme si představit že spoustu mobilních fotomaniaků bude bavit také. V základu dostanete k tiskárně 10 fotopapírů zdarma, pak už se vám další nákup docela prodraží (viz výše). Sprocket zkrátka určitě není pro každého, ale ti, kterým se zalíbil, si s ním rozhodně užijí dost zábavy.

Kde se dozvíte víc

HP Sprocket – kapesní tiskárna fotek z mobilu

Fotoguru

HP Sprocket: přenosná tiskárna pro milovníky tradiční fotografie

Týden.cz

HP Sprocket je tiskárna, která se vejde do kapsy. Tiskne samolepky přímo z telefonu

Zive.cz

Udělá z vašeho smartphonu Polaroid. Je to hračka

iDNES.cz
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny