Firma Elona Muska se pochlubila, čím ovládá razící stroje: ovladačem na Xbox

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tak jsme si to úplně nepředstavovali. Razící stoje na podzemní tunely firmy Boring Company, založené Elonem Muskem, mají vcelku neobvyklý způsob ovládání – gamepad od Xboxu.

The Boring Company známe jako Muskův projekt, který se stará o ražbu tunelů pro vysokorychlostní tratě vlaků a jiných metod hromadné přepravy. Mají od vády Spojených států schváleno hned několik projektů, ať už veřejných či soukromých, aktivně se momentálně věnují tři kilometry dlouhému tunelu v Los Angeles pro silnici Interstate 405.

The Boring Company – Wikipedia

In March 2017, Musk announced that sometime in April the company would start using a tunnel boring machine (TBM) to begin digging a usable tunnel at SpaceX. At the end of April 2017, a TBM was seen at SpaceX with the company’s name on the side.

Na svém twitterovém účtu se firma nyní pochlubila metodou ovládání razících strojů, kterou bychom u takto komplikované techniky tak úplně nečekali – gamepadu pro herní konzoli Xbox od Microsoftu. Jde o poměrně standardní ovladač z verze Xbox One (lze s ním také ovládat hry i na PC po zakoupení patřičného USB přijímače signálu), který je evidentně modifikovaný zadávání příkazů razícímu stoji. Ve videu je vidět, jak se s ním ovládá pouze část stroje.

Video je opatřeno popiskem „Nejlepší hra na světě“:

Není to ovšem poprvé, kdy jsme se setkali s ovladačem pro herní konzole u stoje, který rozhodně videohru nepřipomíná. Letos jsme se například dozvěděli, že nejmodernější ponorka americké armády, USS Colorado, používá ovladač z Xboxu na hýbání specializovaným periskopem. Gamepady, které jsou více než přízpůsobené pro pohyb ve 3D prostředí, využívají také operátoři specializovaných robotů, sloužícím k hýbání profesionálními filmovými kamerami:

Neobvyklé ovládání se také nevyhnulo odkazům v popkultuře – fandové sci-fi si možná vzpomenou na tuto scénu z filmu Men in Black 2.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny