Je to největší herní pecka současnosti. Android má ale smůlu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Je to herní trend, který obletěl svět. Fortnite Battle Royale trhá rekordy a hrají ho skoro všichni. Až na majitele mobilů s operačním systémem Android. Na iOS se hra přitom dá stáhnout už několik měsíců.

Fortnite Battle Royale je hra, která vytěžila z prudce vzrůstajícího žánru „100 hráčů, všichni proti všem, jen jeden může zvítězit“ maximum. To co začaly tituly jako DayZ, H1Z1 či PUPG dotáhlo Fortnite do podoby, která zaujala miliony hráčů. 125 milionů celkem, 40 milionů trvale aktivních, abychom byli konkrétní. Fortnite se hraje na PC, PlayStationu, Xboxu, Macu, Nintendu Switch a iOS a to dokonce i vzájemně mezi sebou. Jen na hráče na Androidu se jaksi zapomnělo.

Hra se prokázala jako více než vhodná pro port i na mobilní platformu. Má poměrně nenáročnou, byť líbivou grafiku, která se blíží spíše barevnému komiksu než nějakému super realistickému ztvárnění světa. Některé mechanismy, jako třeba stavění budov nebo přesnější míření při střelbě zbraní ve 3D světě v pohledu z třetí osoby jsou obecně pro mobilní hry problémem, ale i s tím se vývojáři dokázali nějak poprat. Výsledkem je tak funkční verze právě i pro iPhony a iPady.

Jak Fortnite Battle Royale vypadá? Oficiální trailer:

Zde ale narážíme na poměrně běžný problém vytváření hry pro mobily, a to konflikt právě mezi iPhony a Androidy. Stejně jako když vývojáři vyrábí hru pro PlayStation, vědí, že existují zři nebo čtyři velmi podobné hardwarové konfigurace, na kterých má hra fungovat, a proto je optimalizace takového titulu poměrně přímočará. Na PC, kde je skoro každá „bedna“ unikátní kousek je to o hodně těžší hru vyladit tak, aby se poprala s každou možnou kombinací grafických karet, procesorů, paměti, rozlišení monitoru a  tak dále. Stejně tak iPhonů a iPadů je jen pár, kdežto všechny možné androidy už není možné ani pořádně spočítat. Tu máme tedy hned první důvod zpoždění verze pro mobily s operačním systémem od Googlu.

Další obecný důvod je fakt, že hráči na iOS zkrátka nemají takový problém za herní obsah platit, kdežto androidisté více „škudlí“ a mají radši tituly zdarma. Některé průzkumy dokonce naznačují, že vlastníci modelů od Applu platí za hry a aplikace několikanásobně více, než ti s Androidem. Ve výsledku je to tak otázka peněz – vývojáři dopředu tuší, že lidé na iPhonech budou utrácet více peněz za herní předměty (které jsou ve Fortinte kosmetického rázu) a zkrátka tak dostanou díky tomu přednost.

Zatímco se tak hry na iOS dočkali fanoušci už letos v březnu, Android verze stále ani nemá pevné datum startu. Autoři z Epic Games zatím potvrdili pouze neurčité „během léta“ s tím, že zapojení do soubojů napříč platformami by se posléze měli dočkat „někdy v budoucnu“. Zkrátka stále nic konkrétního. Drobnou naději tak představuje start páté herní sezóny, kdy obvykle hra dostává velkou aktualizaci společně s celou řadou novinek. Nová sezóna se oficiálně spustí 12. července a je tak možné, že by pro příznivce, kteří si chtějí Fortnite zahrát i na Androidu, mohli mít Epic Games nějaké dobré zprávy.

Zatím hraje na mobilech pouze Apple:

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny