Konečně propojená domácnost?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Chytrých věcí pro domácnost je už hodně: senzory, hlásiče, žárovky, reproduktory, kamery, trouby, chladničky a tak dále. Jenže většinou fungují samostatně. Respektive některé komponenty sice využívají společný standard (například) Z-Wave, ale je to jen částečné řešení. Hodí se například pro systémové ovládání senzorů a hlásičů, jak to umí třeba Smart Box od O2.

Pak jsou tu specializovaná řešení jednotlivých firem. Takový Samsung má jednu aplikaci pro ovládání všech svých chytrých přístrojů. Jenže když v Česku prodává v podstatě jen chytrý robotický vysavač, tak je to celé opět k ničemu.

V praxi tak stále nezbývá než mít v mobilu třeba deset jednotlivých aplikací a přes ty ovládat jednotlivé přístroje. Je to nepohodlné, komplikované a především nesystémové. Zákazníky to odrazuje a celý trh zpomaluje.

Ale buďme optimističtí, vypadá to, že řešení se podařilo najít. Problém je, že do Česka a jiných zemí se dostane až za dlouho. A to proto, že nerozumí našemu jazyku. Tedy zatím.

Řeč je o asistentech technologických gigantů: Alexe od Amazonu, Siri od Applu a Google Asistentovi. Právě s nimi by si jednotlivé přístroje chytré domácnosti měly rozumět. Alespoň hodně firem se o to snaží, což ukázal nedávný veletrh CES v Las Vegas.

Jednotlivé přístroje se propojí s jednotkami jednotlivých asistentů, u Amazonu to jsou reproduktory Echo, u Googlu Home a Applu HomePod. Poslední jmenovaný je dost drahý, konkurenční lze pořídit v základní variantě už za pár tisíc.

Ale nejásejme předčasně. Především tu jsou opět tři systémy a zatím to nevypadá, že by jednotlivé přístroje podporovaly všechny tři najednou. Obvykle buď jeden nebo maximálně dva. To je ale z našeho pohledu ten menší problém.

Ten větší je způsobený češtinou, které uvedené asistenty zatím nepodporují. A to ani jeden. U Googlu či Applu by to snad jednou mohlo fungovat, u Amazonu jsme pesimističtější. Ale asi ani u jednoho to nebude rychle. Kdo ale vládne dobrou angličtinou (především výslovností), tak reproduktory lze koupit i u nás a nebo levněji přes zahraniční e-shopy. A můžete si začít hrát. My také plánujeme testy a tak téma určitě neuzavíráme.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny