Digitální televize pro sportovní fanoušky? Volba je poměrně jasná

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Digitálních televizí je dnes v ČR celá řada a je mnohdy obtížné se v nich vyznat. O2 TV je mezi nimi asi tím nejvýznamnějším hráčem, ale o čem vlastně tato služba je a co ji odlišuje od jiných?

Stejně jako každá jiná digitální televize (IPTV), i k O2 TV není třeba mít samostatné připojení k internetu, ačkoliv internetového připojení využívá. Je ovšem naopak je nutností k vlastní televizi připojit speciální set-top-box operátora. Ovšem pozor, kupovat si jej nemusí vlastníci herních konzolí Xbox One a Xbox One S, které set-top-box zastoupí jednoduchou aplikací příslušné aplikace. Na přístup k videotéce vám pak navíc stačí většina chytrých televizí značky Samsung a LG, které také disponují příslušnou aplikací.

Připojením získáte jak celou řadu televizních kanálů nad rámec běžného DVB-T/T2 vysílání, které chytnete běžnou anténou či set-top-boxem. Takže zatímco bez služby O2 TV chytnete maximálně 80 stanic (a to pouze ve Středočeském kraji a ještě podle lokality v něm), s O2 TV se tento počet dá navýšit až na 184 plus několik dalších jako HBO či v cizím jazyce.

O2 TV ovšem není jen balík televizních kanálů navíc, ale nabízí také celou řadu doplňkových služeb. Můžete tak třeba:

  • Nahrávat obsah, abyste se na něj mohli někdy v budoucnu znovu podívat.
  • Zpětně sledovat prakticky cokoliv, co vás napadne až 7 dní po odvysílání.
  • Sledovat obsah zároveň až na čtyřech zařízeních.
  • Pauzovat vysílání, jak se vám to zrovna hodí.
  • V případě několika sportovních utkání vysílaných naráz si vybírat, které zrovna chcete sledovat.
  • U sportovních přenosů si dokonce můžete vybírat i úhly kamery.
  • Ve videotéce si pak libovolně přehrávat víc než 1 000 různých filmů. U nich lze také vybírat, zda je chcete sledovat v originálním znění, nebo s dabingem.

Jak je celkem patrné, O2 TV sází zejména na obsah pro sportovní fanoušky. Má vlastní sportovní zpravodaje a práva na sportovní soutěže jako českou fotbalovou ligu, hokejovou extraligu nebo fotbalovou Ligu mistrů. O2 TV Sport Pack obsahuje stanice O2 TV Sport, O2 TV Fotbal, O2 TV Tenis a ČT Sport. Tuto službu lze dokonce pořídit i samostatně, pokud vás zajímá právě jen sport.

Příslušenství k O2 TV zahrnuje tedy v první řadě set-top-box nové generace. „Připravený je i nový dálkový bluetooth ovladač, který komunikuje s televizorem i bez jeho přímého míření na nový set-top-box. Zákazníci s ním mohou ovládat i svou televizi a dokáže vypnout a zapnout STB i TV jediným stiskem tlačítka,“ podotýká Branislav Valo, který je zodpovědný za řízení O2 TV. Nechybí ani WiFi Dual Band 2,4/5 GHz pro zapojení bez kabelů a novinkou je i podpora pro připojení bluetooth sluchátek.

Samozřejmostí je také mobilní aplikace, která si také nedávno prošla proměnou. Menu má aplikace O2 TV sjednocené s webovým a televizním rozhraním i na řazení pořadů, filmů a seriálů podle žánrů. Zahrnuto je i jednoduché vyhledávání a zhlédnutí až 7 dní zpětně. Nechybí ani uložení vlastních nahrávek na 30 dní. Kromě toho je připraven rychlejší přehrávač s vylepšeným ovládáním a moderním vzhledem.

O2 TV je výhodnější, pokud máte zároveň i připojení k internetu od O2, ale ceny v základu začínají na 199 korunách měsíčně za balíček sportovních kanálů přes 399 za základní nabídku digitální TV s 94 TV kanály (z toho 28 HD). Nabídka pak končí až na 849 korunách měsíčně za 183 TV kanálů (z toho 49 HD) plus možné přikoupení balíčku stanic HBO a Cinemax za dalších 200 korun měsíčně.

Konkurence čítá například Digi2Go, které nabízí ještě více sportovních kanálů, jeho celková nabídka všech stanic však tak široká jako ta u O2 TV není. Cenově přitom vychází prakticky nastejno, pokud porovnáváme s O2 TV bez pořízení internetu, tedy bez slevy 100 korun měsíčně.

UPC má zase službu Horizon Go, která ale není zcela soběstačnou IPTV, ale spíše službou přes aplikace pro stolní a mobilní systémy. K jejímu provozu tak není třeba set-top-box, ale naopak počítač s OS Windows či macOS a mobilní zařízení s Androidem či iOS. Tato služba se proto s O2 TV nedá tak dobře srovnávat, protože není vázána primárně na obrazovku televize.

Operátor T-Mobile má prakticky stejnou nabídku jako O2 Tv, chybí mu ovšem zaměření na sportovní stanice a obecně má horší servis pro sportovní fandy. Třetí operátor Vodafone provozuje IPTV skrze službu SledovaniTV, která se také namísto set-top-boxů zaměřuje na aplikace pro televize a jiná multimediální zařízení. Ani zde ovšem nepočítejte s tak dobrým sportovním servisem.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny