Véčko žije jako smartphone. Samsung ale s cenou přestřelil

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Než jsme si koupili první iPhone nebo jiný dotykový smartphone, mnoho z nás mělo obyčejný mobil otvírací konstrukce. Ano, véčka byla populární a ta nejznámější jsou dodnes legendami. Třeba Motorola StarTac nebo Motorola Razr. Samsung tehdy platil za jednoho z největších véčkařů na trhu, to proto, že tato konstrukce byla populární v Asii.

Véčka zmizela z trhu (nepočítaje pár obyčejných mobilů) protože u dotykových smartphonů tato konstrukce doposud postrádala smysl a vrátí se až v éře flexibilních displejů. Což bude nejdřív příští rok a zatím jen okrajově. Přesto se ve světě pár kousků smartphonových véček prodává a Samsung patří mezi tradiční výrobce. Už osm let totiž zásobuje náročnou čínskou klientelu modely řady W. Každý rok vyjde jeden model, takže teď přišla řada na W2019.

Je to véčko, má dva stejné displeje, jeden na vrchu, druhý po otevření na horní straně. Na dolní je mechanická alfanumerická klávesnice. Což je také jediný důvod, aby měl telefon véčkovou konstrukci a aby měl dva displeje. Je to málo? Nebo je to oprávněná komplikace? To necháme na vás. Nám se véčka kdysi líbila, ale tohle bychom si asi dokázali odpustit.

A to především kvůli ceně, která je hodně, hodně, opravdu hodně vysoká. V přepočtu totiž telefon v Číně vyjde přes 60 000 korun. Za to dostane movitý klient očíslovaný přístroj (celá série je limitovaná), zvláštní hranatý design, který si celá řada véček W nese už několik let a výbornou výbavu. Ale stejnou výbavu dostanete třeba V Notu 9 za méně než polovinu.

Oba displeje mají úhlopříčku 4,2 palce a fullHD rozlišení. Telefon se tak dá normálně pohodlně používat zavřený a nebo podivně používat otevřený. Nám se tedy po vymačkávání SMS na mechanické klávesnici nestýská, ale proti gustu… Znáte to.

Procesor je Snapdragon 845, paměť má hodnotu 6 GB u uživatelské a 256 GB u vnitřní. Dvojitý zadní foťák je stejný jako ve zmíněném Notu 9, tedy 2x 12 Mpix a dvojnásobný optický zoom. Čtečka otisků je na boku, baterie má obvyklou kapacitu 3 100 mAh. Ovšem pozor, je to těžký telefon, váží přes 250 gramů.

Pokud po smartphonovém véčku toužíte, nemáme pro vás příznivé informace. Samsung W2019 se mimo Čínu prodávat nebude, už proto, že v ceně je concierge linka a předplacený servis, když rozšviháte displej nebo odpálíte baterku. Obě služby logicky mimo Čínu fungovat nebudou. Pokud přesto po véčkovém Samsungu toužíte, zkuste přes čínské obchody sehnat loňský W2018, který by měl jít sehnat na čínských internetových obchodech už za pětinu ceny letošní novinky.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny