Huawei má nový supersmartphone s umělou inteligencí

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jedním z posledních žhavých modelů roku 2017 je nejnovější špičkový smartphone od výrobce Huawei. Jmenuje se Mate 10 Pro a rozhodně má co nabídnout.

Už minulý rok se Huawei blýsknul modely Mate 9 a 9 Pro, které v mnoha ohledech předčily i topmodely řady P. Mate je jako obvykle samostatnou třídou smartphonů, a výrobce ji bere jako takový luxusnější přídavek k „běžným“ špičkovým modelům. Prakticky stejně, jako Samsung dělí řadu Galaxy S a Galaxy Note. Letos si ovšem Huawei připravil pořádnou pecku, a to nejen co se výbavy týče, ale i ceny.

Huawei Mate 10 Pro je v první řadě líbivý smartphone na pohled. Má elegantní design díky kombinaci skla a kovu a samozřejmě nechybí ani velký displej s co možná nejvíce ztenčenými rámečky. Telefon se vzhledem od konkurentů poměrně odlišuje, což je jedině dobře – už jen třeba kombinací dvou fotoaparátů ve vertikální konfiguraci, obepnuté designovým pruhem odlišného barevného odstínu. Záda jsou zaoblena a celkově se telefon dá rozměry srovnávat s některými 5,5palcovými modely. Model Mate 10 Pro se nebojí vody a prachu díky certifikaci IP67.

Displej je zde přitom 6palcový, s AMOLED technologií a podporou HDR10. Jeho rozlišení je 2 160 x 1 080 pixelů, což činí výslednou jemnost asi 402 obrazových bodů na palec. Samozřejmostí je tvrzené sklo Gorilla Glass. Na displej je skutečně radost pohledět díky živým barvám a jemu roztažení prakticky přes celou přední plochu.

Specialitou tohoto modelu je procesor Kirin 970. Ten má mimo zajištění vysokého výkonu také na starosti umělou inteligenci díky své speciální neurální části, která se dokáže učit podobně jako lidský mozek. To se hodí zejména pro spolupráci s fotoaparátem – rozpoznávání objektů, přizpůsobení nastavení různým podmínkám, zaměření ostření a podobně. Dále se také učí rozpoznávat text či hlas, což dále vylepšuje některé funkce. Celkově se údajně jedná o pokročilejší systém, než jaký najdete v čipu Apple A11 Bionic u nových iPhonů.

Procesor doplňuje 6 GB operační paměti a 128 GB vnitřního úložiště. Bohužel, telefon nepodporuje paměťové karty. O druhý slot pro SIM však naštěstí nepřijdete, dual SIM verze je standardem. Obě dvě karty navíc mohou fungovat v režimu LTE, navíc na rychlé frekvenci Cat. 18, což znamená přenosovou rychlost až 1,2 GBps.

Mate 10 Pro dále nabídne sluchátkový jack, USB-C konektor, nejnovější Android verze 8.0 Oreo společně s vylepšeným uživatelským prostředím EMUI 8.0, podporu GPS včetně evropského Galilea, čtečku otisků prstů (na zádech) či vysokou kapacitu baterie – celých 4 000 mAh. Bohužel však nejde bezdrátově nabíjet. A když už jsme u prvků výbavy, které telefonu chybí, musíme zmínit i sluchátkový jack – ten se sem také nevešel. Naštěstí vám výrobce k telefonu přibalí alespoň redukci.

Opomenout nesmíme ani dvojitý fotoaparát telefonu – snímače s rozlišením 20 a 12 megapixelů a výbornou světelností f/1,6. Navzájem se doplňují pro lepší výslednou kvalitu fotografií, není to tak, že by jeden nabízel třeba optický zoom. Huawei opět spolupracoval s německou Leicou a nově nese navíc optika proslulou značku Summilux.

Třešničkou na dortu je pak možnost telefon používat i jako stolní PC zapojením jej přes kabel do monitoru. Aktivuje se tak speciální desktopové rozhraní a pokud k telefonu ještě bezdrátově připojíte myš a klávesnici, máte prakticky vše potřebné. Samozřejmě, že tento režim ještě není po všech směrech vyladěný a hlavně mu chybí spousta aplikací, které je potřeba tomuto používání přizpůsobit. Ostatně podobným neduhem trpí i konkurent v podobně Samsungu DeX.

Mobil se začne na našem trhu prodávat v následujících týdnech za doporučenou cenu 20 990 korun. Není to málo, ale pokud se podíváme na cenovky konkurentů, tak je Huawei pořád skutečně hodně nízko. Vybrat si můžete z barevných provedení v modré, šedé nebo hnědě.

Kde se dozvíte víc

Huawei Mate 10: Se špičkovým hardwarem a umělou inteligencí na palubě

MobilMania

Špičkový Huawei Mate 10 Pro představen. Tady jsou naše dojmy

Mobilenet

V čem se liší Huawei Mate 10 a Mate 10 Pro

GizChina

Tak nízkou cenu nikdo nečekal. Huawei Mate 10 Pro zatopí konkurenci

Mobil.iDNES.cz
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny