ZTE předvedlo první skládací mobil na světě

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mobil se dvěma obrazovkami a pantem? To tady ještě nebylo.

Když se řekne skládací smartphone, někdo si představí stará flipová „véčka“, populární zhruba před 13 lety. Mnohé z nich neměly jen jednu obrazovku, ale hned dvě. Malá na vrchu sloužila k zobrazení toho nejnutnějšího, jako notifikace, čas či volající číslo, a všechno ostatní se odehrávalo na velkém displeji, který se odhalil po rozklopení konstrukce. Zte Axon M jde na to vlastně podobně, ale v podání roku 2017.

Nejde však o zcela první pokus tohoto typu mezi smartphony. Podobný koncept vyzkoušel už výrobce Kyocera v roce 2011, pouze s trochu odlišným výklopným mechanismem. Není nutné dodávat, že model nebyl příliš úspěšný a výrobce se ani nepokoušel uvést jeho nástupce. Povede se více zaujmout právě novince od ZTE?

Kyocera Echo – Wikipedia

The Kyocera Echo (sometimes referred to as Sprint Echo) is a smartphone manufactured by Kyocera of Japan, and distributed by Sprint in the United States. It runs the Google Android operating system. It was announced by Sprint on 7 February 2011, and released for sale 17 April 2011.

V základu jde vlastně o obyčejný smartphone, který má ve složením stavu jeden „běžný“ displej s úhlopříčkou 5,2 palce a rozlišením Full HD. Nic převratného. V tomto režimu telefon používáte jako jakýkoliv jiný model, chyták ovšem přichází právě ve skládacím mechanismu. Druhý displej se totiž nachází na zádech a je jinak vypnutý, pokud jej však otočíte dopředu, začne fungovat po boku toho hlavního. To vám výrazně rozšíří plochu, na které pracujete a také přidá pár funkcí navíc.

Hned zkraje musíme ovšem vyvrátit domněnky, že se oba displeje spojí v jeden velký bez žádného viditelného spojovacího prvku – tak, jak by si to asi ideálně výrobce přál. Opak je totiž pravdou a ZTE Axon M v rozloženém stavu vypadá spíše jako dva obyčejné smartphony, které byste přilepili vedle sebe. prostředek složené obrazovky je tak narušen dvěma rámečky a rozhodně nepůsobí nijak celistvě. ZTE však s tímto počítal a druhou obrazovku se vyplatí používat spíše jako doplněk té první, než jako jednu velkou plochu. Tu možnost sice samozřejmě máte, ale lepší je si třeba na každé obrazovce zobrazit jednu aplikaci, či mít víc prostoru na zobrazení navazujícího obsahu.

Pant na boku sice nevypadá při dnešních poměrech, kdy se telefony neustále zeštíhlují, zaoblují a obecně cíli na eleganci nijak esteticky, ale má ještě jednu výhodu – poslouží i jako stojánek pro pohodlnější sledování různých multimediálních obsahů. A vzhledem k tomu, že v režimu „stan“ má obrazovky na obou dvou stranách, lze to využít třeba ke hraní her ve dvou hráčích.

ZTE Axon M už teď nepatří mezi výkonnostní špičku, ale svou výbavou jinak rozhodně neurazí. Srdcem telefonu je Smapdragon 821 společně se 4 GB operační paměti. Model má 3 180mAh článek, což není mnoho, bereme-li v potaz, že je potřeba napájet ne jeden, ale hned dva displeje. Zajímavě je řešený fotoaparát – 20MPix snímač je pouze vpředu a slouží tedy jak kamera pro selfie, tak klasický fotoaparát, kterým fotíte standardně přes zadní displej (přední se vypne).

Telefon je poměrně obřík. Nejenom, že má 12mm „v pase“, ale také váží 230 gramů – v podstatě se dá brát tak, jako byste v kapse nosili dva hodně tenké a lehké smartphony. ZTE jej začne prodávat na vybraných trzích do konce roku, cena bude pravděpodobně hodně vysoká. Vzhledem k jen sporadické přítomnosti modelů této značky na českém trhu spíše nepředpokládáme, že se oficiálně dostane i k nám.

Kde se dozvíte víc

Začíná doba skládací. ZTE Axon M je telefon a tablet v jednom

Mobilizujeme

ZTE Axon M podrobně: skládací smartphone se dvěma displeji. Budoucnost nebo slepá ulička?

Smartmania

Revoluce, kterou nikdo nežádal. ZTE Axon M je „první skládací mobil na světě“

Mobilmania

Výjimečný rozevírací smartphone je tu, ale konstrukce je zvláštní

Mobil.iDNES.cz
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny