Trump to vyřeší. Právě zachraňuje čínské ZTE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nedávno jsme vás informovali, že čínská společnost ZTE se dostala do vážných problémů, či přesněji do existenčních problémů. V podstatě firma krachuje a zachránit ji má americký prezident Trump.

Ano, pokud kroutíte hlavou, proč by měl americký prezident zachraňovat čínskou firmu. Ještě navíc blízce navázanou na čínský státní aparát. Ale je to tak. Prezident Trump si v neděli zatwítoval a prohlásil, že spolu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem musí firmě pomoci, protože zaniklo hodně pracovních míst.

Aby to bylo pochopitelné, musíme se vrátit do dubna. V tomto článku jsme vás informovali, že ZTE podle americké administrativy porušilo embargo na dodávku zařízení pro země jako je Severní Korea. Za to dostalo ZTE pokutu skoro miliardu dolarů, ale to nebylo to podstatné. Američanům vadilo, že ZTE nepotrestalo zaměstnance, kteří měli dodávky do embargovaných zemí na starosti.

A tak se dostalo ZTE do americká klatby. Po sedm let nesmí firma odebírat produkty amerických firem, potažmo výrobky, na které drží americké firmy embargo. Což je zásadní problém, firma nemůže používat součástky a ani samotný operační systém Android pro chytré telefony. Přitom ZTE se dařilo přímo v USA, konkurenční Huawei mohl toto postavení firmě jen závidět. Toho Američané vůbec nechtějí prodávat.

Prezident Trump tak o víkendu vzal zpátečku a určitě to neudělal proto, aby si naklonil čínské dělníky. Důvodem mohou být odvetná opatření čínské strany. Ty nejsou známé, zatím o nich nikdo nemluvil, ale můžeme se vsadit, že by to americké firmy bolelo. Nabízí se odveta směřovaná k Applu, ale klidně to mohou odskákat třeba automobilky nebo farmáři. A ti už prezidenta Trumpa hodně zajímají.

Trump vyzval americké ministerstvo obchodu, aby problém čínské firmy začalo řešit. Co se stane, to teď asi neví nikdo. Američané asi nemohou úplně ustoupit, ale nějaký ústupek udělat musí. Výsledek? Vezměte si popcorn a zůstaňte naladěni. Tento příběh ještě nekončí.

 

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny