Nová Honda Gold Wing je první motocykl s podporou Apple CarPlay

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Podpora funkce Apple CarPlay se rychle rozlišuje, svůj iPhone může s infotainmentem vozu propojit čím dál více řidičů. Ale u motocyklů je tomu jinak. Tím prvním, který podporu CarPlay dostává, je nová Honda Gold Wing, kterou značka představila nedávno.

Velký cestovní motocykl je prvním strojem na dvou kolech, kde budou moci jezdci využít zrcadlení svého iPhonu na palubní displej. Jistě, Gold Wing, který patří k největším a nejkomfortnějším dvoustopým strojům je zároveň jedním z mála motocyklů, které vůbec mají tak komplexní infotainment, že u něj má podpora CarPlay smysl. Ale i tak je toto prvenství velmi zajímavé.

Motocyklisté si totiž poprvé budou moci užít takto moderní technologie a my jsme zvědavi, jak na to budou vůbec reagovat. Přeci jen – věnovat se mobilu při řízení je nebezpečné, na motorce to platí ještě dvojnásob. Otázkou ovšem je, zda na velkém motocyklu není samotný velký displej infotainmentu určitým rušivým prvkem.

Apple CarPlay ovšem na nové Hondě funguje trochu jinak, než je obvyklé u osobních aut. Jezdec si prý například bude muset iPhone připojit přes USB port v zavazadlovém prostoru motocyklu nebo úložném prostoru vpředu. Jednoduše není možné (logicky) nechat smartphone ležet někde na palubní desce. Funkce telefonu se zrcadlí na velký sedmipalcový displej motocyklu, který je umístěn mezi řídítky. Displej ovšem nemá dotykové ovládání a tak si motocyklista musí vystačit s ovládáním pomocí směrového kříže na levém řídítku nebo za pomoci otočného knoflíku na nádrži.

CarPlay – Wikipedia

CarPlay provides access to Apple apps such as Phone, Music, Apple Maps, iMessage, iBooks, and Podcasts, as well as third-party apps such as iHeartRadio, Radioplayer, At Bat, Spotify, CBS Radio, Rdio, Overcast, Pocket Casts, Google Play Music, Clammr, NPR One, Audiobooks.com, and Audible. Developers must apply to Apple for entitlement to develop CarPlay-enabled apps.

Podmínkou k používání je také spárování telefonu s Bluetooth headsetem – u automobilů se takové spárování provede automaticky s audio-systémem vozu, ale u motocyklu to opět musí samozřejmě fungovat jinak. Ideální je Bluetooth headset integrovaný přímo v helmě.

CarPlay – Available Models

Find out which automobile manufacturers currently offer or are planning to introduce models that support CarPlay.

Nová Honda Gold Wing je špičkový cestovní motocykl, který dostal vzduchem chlazený šestiválec a za příplatek může být vybaven sedmistupňovou dvouspojkovou automatickou převodovokou. Ve špičkové výbavě velkého motocyklu tedy nechybí ani podpora CarPlay. Zato konkurenční Android Auto k dispozici není.

Kde se dozvíte víc

Video s představením nové Hondy Gold Wing od redaktorů renomovaného magazínu Motorcycle.com

Motorcycle.com: představení Gold Wing (Anglicky)

Detailní informace o nové Hondě Gold Wind přímo na stránkách výrobce.

Honda: oficiální představení Gold Wing na stránkách výrobce

Tisková zpráva s detailními informacemi o novém motocyklu.

Honda: tisková zpráva k představený Gold Wing

Kompletní seznam vozidel s podporou Apple CarPlay přímo na stránkách Apple

Apple: seznam CarPlay modelů

Krátké představení nového motocyklu od redaktorů technologického webu The Verge

The Verge: představení Hondy Gold Wing
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny