Proč Hyundai stáhl z českého trhu i30 hatchback?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Je to záhada. Hyundai přestal v Česku prodávat základní model řady i30 hatchback. V nabídce zůstává fastback a kombi. Krátký hatchback lze koupit jen v ostré verzi N, která ale startuje na 750 000 korunách. Podle ceníku, dodejme.

Řada i30 je v moderní historii Hyundaie velmi důležitá řada. V podstatě to byla jeho vstupenka mezi plnohodnotné hráče na evropském trhu. Aktuálně se auto vyrábí ve třetí generaci. První přišla na trh v roce 2007 a výroba pro evropský trh probíhá v Nošovicích u Ostravy.

Pokud se podíváme na prodejní čísla za Evropu za loňský rok, tedy 2018, tak i30 už tak velký hit není. Celá řada zažila prodejní vrchol v letech 2010 a 2011, kdy se za rok prodalo přes 100 000 i30. Od té doby prodeje klesají a loni to bylo necelých 80 000 kusů. Lépe se prodává SUV Tucson, toho se loni prodalo 145 000 kusů, nebo menší i20 s 90 000 prodanými vozy. Na i30 se dotahuje i menší SUV Kona.

Ale zpět k i 30. Ten ve třetí generaci existuje v klasické základní verzi hatchback, ve verzi kombi, což platilo i u minulých generací. Novinkou je varianta fastback, což je něco mezi hatchbackem a kombíkem. Prostě splývavější záď a velké páté dveře. Něco jako Octavia, ale víc připomínající natažený hatchback než sedan, jak je tomu u Octavie.

Od letošního ledna si ale zájemce v Česku základní hatchback nekoupí. Z nabídky zmizel, tedy vyjma verze N, což je něco jako GTI u Golfu. Huyndai to nekomentoval, až do tiskové konference, kde český šéf firmy Vladimír Vošický uvedl, že lidé hatchback nechtějí a kdyby zákazník do prodejny přišel, tak se s tím dá něco dělat. Tak to alespoň citují slova Vošického na autorevue.cz, kde také upozornili, že hatchback vypadl z nabídky.

Vypadá to, že české zastoupení chce prodávat především fastback, který může srovnávat (jak to rádo a často dělá) se Škodou Octavia. Proti ní je fastback levnější, startuje na 350 000 korunách. Hatchback by přitom dostal brzo přímého konkurenta, novou Škodu Scala. Ale s tou se už porovnávat nebude a nebo to zase spadne na fastback.

Zajímavé je, že ve všech okolních zemích se i30 hatchback normálně prodává dál, hatchback sesterského modelu Kia Ceed se prodává i u nás a světe div se, i30 si koupíte i v USA a právě jedině jako hatchback. Akorát tam se jmenuje Elantra GT. Takže alespoň v tomto směru jsme světová výjimka a paradoxně pro Evropu se hatchback jako další modely vyrábí v Nošovicích.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny