Toyota Prius dostala chytrou barvu. Odráží sluneční paprsky

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nejnovější generace hybridní Toyoty Prius budí svým vzhledem kontroverzní reakce. A tahle nová zelená barva je jen přiostřuje. Ale výrazná novinka má za úkol upozornit na novou techniku. Barva nazývaná Thermo-Tect Lime Green totiž odráží sluneční paprsky, takže se auto v létě tolik nezahřívá.

Na slunci se běžně nejméně zahřívají auta v bílé barvě, ale Toyota teď připravila novinku Thermo-Tect, která prohřívání auta ještě sníží a přitom vůz bílý není. Výrazná limetkově zelená barva je tu nejspíš proto, aby na sebe co nejvíce upozornila. Černé uhlíkové částice, které většina barev obsahuje a které způsobují pohlcování slunečního světla, jsou u této barvy nahrazeny částečkami oxidu titaničitého, který naopak sluneční paprsky odráží. Fyzika pak odvede svou práci, auto s touto barvou se nezahřívá tolik, jako jiná provedení. V letní výhni to má znamenat rozdíl asi 5°C. Klimatizace se tak tolik nenadře na vychlazení interiéru, čímž se šetří energie v bateriích a palivo.

Chytré, že? Ale přiznejte se, kdo z vás by chtěl jezdit v takhle šíleně zeleném autě?

Kde se dozvíte víc

Server SlashGear si všímá, že nové řešení může být použito v jakémkoli barevném provedení, ne jen téhle "ohyzdné" zelené.

SlashGear : (Anglicky)

Server Wired upozorňuje, že pohon klimatizace může v létě zvýšit spotřebu paliva až o 25 %. A všímá si studie, která, říká, že pokud by všechna auta v Japonsku měla barvu s takovou schopností, emise CO2 by ročně klesly o 210 000 tun.

Wired : (Anglicky)

Kdo vládne japonštinou, může si prostudovat oficiální materiály Toyoty.

Toyota: (Japonsky)

Proč za to může Oxid titaničitý vysvětlí Wikipedia

Oxid titaničitý

Oxid titaničitý Obecné Systematický název Oxid titaničitý Triviální název Titanová běloba Anglický název Titanium dioxide Německý název Titan(IV)-oxid Sumární vzorec TiO 2 Vzhled Bílá pevná látka Identifikace Registrační číslo CAS 13463-67-7 PubChem 26042 Číslo RTECS XR2775000 Vlastnosti Molární hmotnost 79,88 600 g/mol Teplota tání 1 560 °C ( anatas) 1

Co na novou barvu Toyoty říká Twitter


Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny