Elektromobily v Česku: pořád je to velká bída

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Když chcete v Česku elektromobil, musíte zamířit k jedné z pouhých šesti značek, nebo si objednat vůz Tesla. Náš přehled elektrických modelů ukazuje, jak je nabídka stále omezená a to i přes rozrůstající se podporu elektromobilů i stále lepší síť dobíjecích stanic.

Míst, kde nabíjet elektromobily, je v Česku stále více. Nedávno byla například otevřena velká dobíjecí stanice pro elektromobily u dálnice D1 poblíž Humpolce. Tady jsou premiérově i takzvané Superchargery Tesla, které rychle a zdarma dobijí elektromobily této americké značky. Ale dobíjet tu lze i všechna ostatní elektrická auta.

I přes rozrůstající se infrastrukturu je ale nabídka elektromobilů v Česku docela omezená. A odpovídají tomu i prodejní čísla, za první polovinu letošního roku se v Česku prodalo jen 86 elektrických aut. Pravda, je k tomu potřeba připočítat ještě nějaké ty vozy Tesla, které se do oficiálních statistik nepočítají, ale i tak to na velký rozmach elektromobility u nás zatím nevypadá. Možná, kdyby byla nabídka širší. Jenže oficiálně v Česku koupíte jen těchto osm elektromobilů, plus si na internetu můžete objednat jeden ze tří modelů značky Tesla.

BMW i3: od 936 000 Kč

BMW_i3

První elektrické BMW je populární a nově jej automobilka dodává ve vylepšeném provedení s praktickým dojezdem až 200 kilometrů. Malé BMW je jízdně velmi příjemným autem se zábavnými jízdními vlastnostmi, na náš vkus má ale auto až příliš futuristický design a to nejen zvenku, ale i uvnitř. i3 se dá koupit i ve verzi s motocyklovým motorem, coby palubním generátorem elektřiny, ale moc zákazník prý tuto možnost nevolí. Zvláštností auta jsou také zadní dveře otevírané proti směru jízdy. Otevřít jdou, jen, když jsou otevřeny ty přední.

Oficiální ceník BMW i3
Oficiální předtsavení BMW i3

Kia Soul EV: od 849 980 Kč

Kia_Soul_EV

Elektrická Kia patří k těm levnějším elektromobilům, svým vzezřením se pak řadí asi k největším konkurentům BMW i3. Ale pozor, tohle je uvnitř prostorné a docela praktické auto. Jízda s ním je velmi příjemná a může být i vcelku dynamická, Soul EV působí svižnějším dojmem, než co ukazují tabulková čísla. Na druhou stranu teoretický dojezd 212 kilometrů na jedno nabití je opravdu teoretický.

Oficiální ceník Kia Soul EV
Oficiální představení Kia Soul EV

Mercedes B Electric Drive: od 1 020 000 Kč

B-Klasse Electric Drive (W 242), zirrusweiß ; B-Class Electric Drive (W 242), cirrus white;

Svižný, prostorný a praktický, takový je elektrický Mercedes třidy B. Cenou sice začíná výše než třeba konkurenční BMW, ale oproti němu je to mnohem konvenčnější auto. Teoretický slibovaný dojezd je 200 kilometrů, v praxi to bude podstatně méně.

Oficiální ceník Mercedes Benz B Electric Drive
Oficiální představení Mercedes Benz B Electric Drive

Nissan Leaf: od 730 000 Kč

Nissan_Leaf

Nissan Leaf patří k nejoblíbenějším elektromobilům nejen na našem, ale i světovém trhu. Je to i díky jeho relativně příznivé ceně, která začíná níže, než u většiny podobně velkých soupeřů. Za pozornost stojí, že Nissan na auto nabízí záruku až 8 let a také až 8 let servisní údržby zdarma. Výrobce prodává dvě verze, ta s vyšší kapacitou baterií slibuje teoretický dojezd až 250 kilometrů na jedno nabití.

Oficiální ceník Nissan Leaf
Oficiální představení Nissan Leaf

Nissan e-NV200: od 720 000 Kč bez DPH

Nissan_e-NV200

Japonská značka má ve svém portfoliu jako jedna z mála i elektrickou dodávku. Je to elektromotorem osazený model NV200, který láká na široké možnosti konfigurace. Dokonce se nabízí i v osobní verzi Evalia, která pojme až sedm cestujících, takže nemusí tahat jen náklad. Z elektromobilů je tohle ten určitě nejpraktičtější, přitom cena se pohybuje na úrovní mnohem méně prostorné konkurence.

Oficiální ceník Nissan e-NV200
Oficiální představení Nissan e-NV200

Peugeot Partner Electric: od 583 000 Kč bez DPH

Peugeot Partner

Kdo zaplesal, že je elektrický Peugeot Partner docela levný elektromobil, bude nejspíš zklamán, když se dozví, že jde pouze o dodávkové provedení, v osobní verzi se elektrický Partner neprodává. Pro městskou rozvážku ale může být tohle auto s elektromotorem o výkonu 49 kW a maximální rychlostí 110 km/h zajímavou alternativou.

Oficiální ceník Peugeot Partner Electric
Oficiální představení Peugeot Partner Electric

Volkswagen e-UP!: od 609 900 Kč

Volkswagen e-up!

Pokud chcete nejlevnější osobní elektromobil na českém trhu, musíte se vydat k Volkswagenu. Ten nabízí svůj malý model UP! í v elektrickém provedení. Podle všeho ale tato verze není momentálně v Česku v cenících, na objednávku jej ale jistě VW zákazníkům dodá. Malý elektromobil je výtečný do městského provozu, mimo něj už tak praktický nebude.

Oficiální představení Volkswagen e-UP!

Volkswagen e-Golf: od 930 900 Kč

Volkswagen e-Golf

Elektrický Golf se pere s konkurencí především v podobě Nissanu Leaf, oproti kterému je výrazně dražší. Také působí trochu těžkopádně, na druhou stranu jízdní vlastnosti jsou vynikající a auto neztratilo nic ze své praktičnosti Golfu a z jeho výtečného zpracování.

Oficiální ceník Volkswagen e-Golf
Oficiální představení Volkswagen e-Golf

Tesla

V Česku se dají pořídit i elektromobily Tesla. Ty ale nemají na skladě dealeři, ale objednávají se přímo na stránkách výrobce z továrny, auta si pak zákazníci mohou vyzvednout v kompletačním centru v Nizozemsku. Tesly obecně nabízí mnohem větší dojezd, než výše zmíněné elektromobily, na druhou stranu je také výrazně vyšší jejich cena. Nejatraktivnější je momentálně u nejnovějšího typu Model 3, který ale lze zatím jen předobjednávat a není jasné, kdy zákazníci auta dostanou.

Oficiální stránky Tesla Motors

Články o elektromobilech v přehledu:

Kde se dozvíte víc

Server Autorevue přinesl už v roce 2014 zajímavý srovnávací test trojice vozů e-Golf, Leaf a i3. Všímá si rozdílů ve zpracování mezi vozy nebo jízdních vlastností na mokru.

Autorevue.cz: Srovnávací test

Server Hybrid.cz se tradičně zabývá alternativními pohony a u BMW i3 vyzdvihuje jeho individualitu a dynamiku.

Hybrid.cz: Test BMW i3

Lukáš Dittrich z Autorevue.cz konstatuje, že Kia Soul EV by nejspíš byl vůz, který by zvolil, pokud by si musel pořídit elektromobil.

Autorevue.cz: Test Kia Soul EV

Server Hybrid.cz nabízí dlouhodobé zkušenosti uživatele Kia Soul EV s tímto vozem. Majitel oceňuje pohotové vlastnosti auta.

Hybrid.cz: Dlouhodobý test Soul EV

Hezký video test Nissanu Leaf od Auto.cz porovnává dojezd obou verzí elektromobilu.

Auto.cz: Videotest Nissan Leaf

Portál Usporne.info servíruje dlouhodobý test Nissanu Leaf. Chlubí se náklady jen necelých 30 haléřů na kilometr, přiznává však, že běžná praxe může být více než dvojnásobně vyšší.

Usporne.info: Dlouhodbý test Nissan Leaf

Novinky.cz vyzkoušely elektrickou dodávku od Nissanu a oceňují snadnou manévrovatelnost, varují však před ekonomickou návratností investice.

Novinky.cz: Test Nissan e-NV200

Test elektrické dodávky od Nissanu má i Hybrid.cz, upozorňuje především na všestrannost vozu.

Hybrid.cz: Test Nissan e-NV200

Pořádný test Partneru Electric zveřejnil portál Auto.cz, najezdili s ním 3 500 kilometrů.

Auto.cz: Test Peugeot Partner Electric

Autorevue.cz oceňuje u elektrického VW Up! jízdní komfort a dynamické chování při městském provozu.

Autorevue.cz: Test Volkswagen e-UP!

Elektrickým Golfem se svezli redaktoři iDnes.cz a auto porovnali s hybridním Golfem GTE. Zaujala třeba volba úrovně rekuperace.

iDnes.cz: Jízdní dojmy VW e-Golf

Klasický test e-Golfu má Hybrid.cz. S autem dovedli redaktoři urazit i 190 km na jedno nabití.

Hybrid.cz: Test VW e-Golf
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny