Připravte se na budoucnost hraní her. Bude stačit jen prohlížeč internetu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Google začíná testovat službu, která možná výrazně změní svět videoher. Už nebude potřeba si kupovat výkonné počítače, hry totiž budeme streamovat stejně jako třeba filmy.

Ačkoliv Google není zdaleka tím prvním, kdo s podobným nápadem přišel, má pravděpodobně největší potenciál. V současnosti fungují na stejném či velmi podobném principu služby PlayStation Now, GeForce Now či Jump. Zatímco služba PlayStationu se z logiky věci zaměřuje na streaming her z vlastní platformy. GeForce Now naopak podporuje streaming pouze vašich dříve zakoupených titulů, nikoliv z připravené knihovny. Jump je pak úzce zaměřenou službou která se zaměřuje pouze na nezávislou tvorbu.

Právě Google teď spouští možná nejambicióznější službu mezi ostatními s cílem nabídnout širokou knihovnu her zájemců, kteří nedisponují natolik silným PC, či zkrátka nechtějí dané herní tituly kupovat po jednom. Project Stream má zatím ve své nabídce pouze jeden titul: Assassins Creed Odyssey, ovšem jde zatím pouze o testovací režim, do kterého pustí jen pár vyvolených.

Nejnovější titul od vývojářského studia Ubisoft s pomocí Googlu a jeho internetového prohlížeče Chrome spustíte v rozlišení Full HD při frekvenci 60 snímků za sekundu. A je úplně jedno, jak máte výkonný počítač, stačí vám pouze obrazovka (ideálně právě v rozlišení Full HD nebo vyšším), stabilní připojení k internetu a prohlížeč Chrome na systému Windows, Mac, Linux či Chrome OS (nikoliv však mobilní verze). O samotný výkon se starají servery Googlu, vy si jen užíváte hru.

V současnosti Google vybírá zájemce, co by chtěli Project Stream zdarma testovat. Má to však hned několik háčků. Aby jste se vůbec do „výběrového řízení“ kvalifikovali, musíte:

  • Být starší 17 let
  • Bydlet ve Spojených státech
  • Mít připojení k internetu alespoň 25 MB/s nebo rychlejší
  • Mít k dispozici klávesnici a myš či některý z herních gamepadů (DualShock 4, XBox One/360 Controller (trochu zbytečný předpoklad)

Vyvolení budou moci hrát právě Assassins Creed Odyssey dle libosti zdarma až do ledna 2019, poté se jim však zablokuje přístup a smaže veškerý postup ve hře. Ačkoliv je právě Odyssey titul na dlouhé zimní večery se stovkami hodin herního obsahu, mít necelé 4 měsíce na jeho dokončení by rozhodně mělo stačit.

Google bohužel dále nenabídl další informace ohledně toho, jak bude Project Stream dále fungovat, jak se jeho knihovna titulů bude rozrůstat ani kolik bude měsíční (denní/týdenní/roční) předplatné stát. Zatím tak jde skutečně o pouhý test toho, jak jsou současné technologie zdatné takovou službu pokrýt. Tak či onak je streamování her jedním z potenciálních přelomů v tomto odvětví. V budoucnu možná budou nejenom fyzické disky s hrami, ale i třeba takoví giganti jako Steam se svou digitální distribucí obsahu už jen ve stínu nějakého „herního Netflixu“, který stačí jen měsíčně platit a užívat si nekonečné zábavy jen na „počítačové krabičce“ s jednoduchým hardwarem.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny