Vydražil za 30 milionů obraz, ten se hned sám zničil

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O kultuře na Chytré věci často nepíšeme, tedy nepíšeme o ní vůbec. Ale tato zpráva k nám patří, protože to, co se v pátek stalo v Londýně při aukci domu Sotheby’s, to je zcela bez debat hodně chytrá věc.

V hlavní roli je umělec známý pod jménem Banksy. Kdo to je, to se neví, udržuje si pečlivě anonymitu. Spekuluje se, že by to mohl být Robert Del Naja, frontman skupiny Massive Attack nebo jakýsi Robin Gunningham a nebo to také může být skupina více umělců. V každém případě anonymita a nejasnost, kdo vlastně Banksy je, zvyšuje zájem o jeho díla.

Ale ta jsou zajímavá sama o sobě. Banksy je pouliční umělec, dělá graffiti a dělá ho skvěle. Význam jeho děl je jednoduchý, pochopí ho každý a přitom téměř vždy se trefí do problému. Tvorba Banksyho je řekněme protiestablishmentová, provokativní, ale je v každém coulu lidská. Takže osloví levičáky i pravičáky, prostě každého. V každém případě je chytrá.

A to i v tom, jak ji Banksy prodává. Vedle samotné umělecké hodnoty, která zůstává většinou na zdech měst, je to i propagace, jestli se to tak dá nazvat. Tak třeba kdysi si zamaskovaný Banksy stoupl na kraj Central Parku v New Yorku a v pouličním stánku prodával anonymně svá díla za pár dolarů. Přestože cena každého byla v mnoha tisících dolarů. Samozřejmě to přímo na místě nikomu nedošlo, vše se provalilo až zpětně. Podobných kousků pak Banksy předvedl ještě mnoho, včetně podivného hotelu v Betlémě minulý rok.

View this post on Instagram

Going, going, gone…

A post shared by Banksy (@banksy) on

No a v pátek předvedl Banksy další ze svých kousků. V londýnské aukční síni Sotheby’s se dražil jeden z jeho slavných obrazů Dívka s balónem. Ten se nejprve objevil na zdi v londýnské čtvrti Shoreditch a následně Banksy vytvořil několik autorizovaných printů. Jeden z nich se v pátek dražil za 1,04 milionu liber, což je lehce přes 30 milionů korun.

A teď to přijde, v momentě, kdy zákazník obraz za uvedenou sumu vydražil a licitátor to odklepl kladívkem, plátno se v rámu obrazu začalo posouvat směrem dolů a z pod obrazu vylezlo rozkrájené skartovačkou. Ta byla ukrytá v poměrně masivním rámu obrazu. Banksy to na svém Instagramu okomentoval lapidárně going, going, gone. Na fotografiích je pak vidět pobaveně překvapený výraz účastníků aukce.

A co teď s tím? Přišel kupující o peníze, nebo o ně přišla aukční síň? Asi ani jeden. Mluví se o tom, že kupující na celé akci vydělal ještě víc, protože performace Banksyho hodnotu díla ještě zvětšila. A my si myslíme to samé. Obraz neprojel skartovačkou celý (alespoň zatím) a vznikl z něj vlastně naprosto geniální artefakt. Který skvěle vystihuje práci Banksyho, který svá díla stříká na zdi (domů), kde časem také degradují nebo je někdo může libovolně přemalovat.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny