EU se vrtá do Androidu. Google bude platit miliardy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Evropská komise dnes udělila Googlu pěkný dárek. Chce po něm pokutu 4,34 miliardy euro, což je nějakých 110 miliard korun. Google se logicky brání a vypadá to, že ještě bude veselo.

Pokuta je to sice závratná, ale pro Google rozhodně nikoliv smrtící. Uvedená částka je pro firmu sice nepříjemná, ale peněz má na účtu Google (respektive jeho mateřská firma Alphabet) dost a uvedené miliardy euro přitečou na účet Googlu co pár dnů. Takže nějakých zásadních existenčních problémů Androidu potažmo Googlu se bát nemusíme.

A proč vůbec Google pokutu dostal? Protože se Evropské komisi nelíbí, že Google v Androidu upřednostňuje svůj vyhledávač a prohlížeč. Pokud to tak bude nadále a Google připomínky Evropské komise nevyřeší, bude se pokuta docela výrazně navyšovat. Času moc není, Google musí vše vyřešit do 90 dnů.

S prohlížečem a vyhledávačem je to tak, že sice Android je zdarma a uživatel se v něm může různě vrtat a upravovat ho, ovšem pokud chce přístup k obchodu s aplikacemi, tak se musí držet podmínek Googlu. Což znamená, že musí v telefonu nabízet vybrané aplikace gigantu. Vedle prohlížeče třeba mapy nebo Gmail. Google nepodmiňuje, že jeho služby musí být nainstalovány exkluzivně, za to naopak výrobcům platí. A takový Samsung vedle aplikací Googlu používá primárně vlastní prohlížeč a primárně využívá kancelářský balík od Microsoftu.

Podmínka pro přístup k aplikačnímu portálu Google Play je zásadní. V tom má Evropská komise pravdu. Bez přístupu k obchodu je telefon s Androidem neprodejný. Tedy s několika výjimkami. V Číně se Google nepodvolil tamním pravidlům, takže mnohé jeho služby tam nefungují. Naopak tam jsou lokální dobře zásobené aplikační portály, takže čínští výrobci si s Androidem pro vlastní trh dělají co chtějí. Google Play nepotřebují. Stejně tak některé konverze Androidu třeba u Amazonu s vlastním aplikačním portálem nemusí pravidla Googlu řešit. Ale to je výjimka. Pro ostatní platí, že pravidla Googlu chtě nechtě musí přijmout.

Google se brání, že omezení jsou logická a že jinak je Android zdarma a volně přístupný k libovolným úpravám. Nakonec lidé si mohou nainstalovat co chtějí, třeba jiný prohlížeč nebo jiné mapy. A má pravdu. To omezení není zásadní, uživatel si může používat co chce a Android ho k tomu nenutí. Pravdu má ve své podstatě i komise, Google prostě má limitující podmínky, bez jejichž splnění je systém pro výrobce i uživatele k ničemu.

Celý případ nápadně připomíná dávnou situaci, kdy podobnou pokutu od Evropské komise dostal Microsoft, protože předinstalovával do Windows svůj prohlížeč. Případ je to sice podobný, ale nikoliv stejný. Tenkrát byla restrikce Microsoftu pro běžného uživatele výraznější, navíc žádný snadný obchod s programy nebyl. Pokuta ale padla a Microsoft se přizpůsobil. Ovšem jak to dopadne tentokrát, si nedokážeme odhadovat. Komise tahá za delší konec provazu, ale Google se určitě bude masivně bránit. No, bereme lupínky a sedáme k počítači. Bude veselo.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny