Samsung představil novou generaci top modelů, má terabajtovou mašinu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Seznamte se s novými špičkovými samsungy, se kterými se bude výrobce chlubit celý následující rok. Jsou nově hned tři a každý se hodí pro trochu někoho jiného.

Výrobce Samsung odhalil novinky v kalifornském San Franciscu, tedy Applu rovnou před nosem (sídlí v nedalekém Cupertinu), volba lokality patrně nebyla náhodná.  Nová generace řady Galaxy S je po loňském mírném pokroku v podobě modelů S9/S9+ zase nabitá novinkami na všech frontách. Navíc ještě přibyl třetí model, který je jasnou reakcí na konkurenční iPhone XR.

Co je nové?

V první řadě jsou to displeje. Samsung se zavázal, že nebude využívat obrazovek s výřezem, podobně jako Apple a spousta dalších konkurentů, a vydal se vlastní cestou. V pravém horním rohu nechal drobný otvor (laserem na míru vyřezaný) pro jednu selfie kameru v případě modelů S10e/S10 a dvě u S10+. Jinak je obrazovka obepnuta už skutečně jen minimálními rámečky, u kterých není moc kde dál brát. S10e je má sice nepatrně tlustší a také má plochý displej bez zahnutých boků, stále jde však o vysoce kompaktní a elegantní telefon.

Úhlopříčky displejů dvou „běžných modelů“ tak narostly na 6,4 palců (S10+), 6,1 palců (S10). Do pozice malého modelu se tak dostal nový S10e, který má pouze 5,8palcový displej. Rozměry nových telefonů se však paradoxně právě díky malým rámečků proti některým minulým modelům zmenšily, například Galaxy S10+ vedle loňského Notu 9 působí o poznání kompaktněji.

Čtečka otisků prstů se přesunula pod displej, tedy alespoň u Galaxy S10 a S10+. „Éčko“ si vystačí s fyzickou v bočním tlačítku. Ta pod displejem u dražších modelů je ovšem ultrazvuková, takže by měla být oproti konkurenci rychlejší a hlavně přesnější a bezpečnější.

Fotoaparáty na zádech jsou nově hned tři, a to opět pouze u dražších S10 a S10+. „Éčko“ v tomto případě poskytne majiteli pouze dva fotoaparáty. U trojité konfigurace jde o standardní, dvakrát přiblížený a naopak širokoúhlý snímač, S10e nabídne „pouze“ standard a širokoúhlý záběr. Samsung také vylepšil automatické rozpoznání scény, přidal lepší noční režim a také rozšířil možnosti natáčení superzpomaleného videa.

Další důležitou novinkou je reverzní bezdrátové nabíjení, o to nepřišel ani jeden z nových modelů. Umožňuje telefonům fungovat jako powerbanka pro prakticky jakékoliv zařízení splňující bezdrátový standard Qi. Výrobci to jde ovšem „na ránu“ zejména tím, že souběžně s telefony představil i novou generaci chytrých hodinek Watch a také bezdrátová sluchátka Buds, která jdou nabít právě pouze položením na zadní stranu telefonu.

Novinkou je také rekordní paměťová verze s obrovskými 12 GB operační paměti a 1 TB prostoru pro data.V obou případech jde spíše o takovou „pojistku do budoucna“, protože využít tak vysokou operační paměť bude docela výzva a zaplnit jeden terabajt se sice dá, nicméně to také nějaký čas zabere. Tento telefon je však asi primárně určen pro ty, co chtějí parametry držet tempo s telefony podobné kategorie i třeba za dva, tři roky. Další vylepšení pak zahrnují také nový procesor (Snapdragon 855).

Co zůstalo staré?

Z dálky, nebo naopak zepředu s vypnutým displejem jde pořád o celkem jasný archetyp „prémiový samsung“ kvůli oblejším bokům, skleněným zádům a kovovým rámečkům. Už se nám párkrát povedlo mít na stole vedle sebe Note 9 a Galaxy S10+, vzpomenout si že chceme něco najít v jednom a sáhnout po tom druhém z této dvojice.

Konektorová výbava je stále stejná. Telefon nabíjíte a data přenášíte pomocí USB-C konektoru a připojíte k němu díky 3,5mm jacku i běžná sluchátka (díky za to). Bezdrátové nabíjení je už také nějakou dobu standardem u této řady. Do telefonu se opět vejdou buď dvě SIM, a nebo jedna plus paměťová karta.

První dojmy z modelů S10 a S10+ na YouTube kanálu MKBHD:

Telefony jsou také stále utěsněny proti vniknutí prachu a vody. Po softwarové stránce jsou na tom také stejně, stejně jako předchozí generace mají nejnovější verzi operačního systému Android (9.0 Pie) s grafickou nadstavbou One UI. Zůstala také i podpora stolního režimu Samsung DeX, pro který je třeba použít speciální dokovací stanici nebo kabel.

O fotoaparátech sice už řeč byla, ale musíme zmínit, že parametry hlavního snímače zůstaly stejné, stále jde o 12MPix senzor s proměnnou clonou f/1.5-2.4, bodech o velikosti 1,4 mikronu a optickou stabilizací.

Pro koho tyto modely jsou?

Samsung letos pořádně roztáhnul cenové rozpětí. Model s10e je realtivně dostupný (na poměry řady Galaxy S), ovšem kdo si bude chtít připlatit, dostane se na astronomické částky. U nás se budou telefony prodávat v těchto variantách a barevných kombinacích:

Produkt Barvy Doporučená maloobchodní cena Dostupnost
Galaxy S10+ 1 TB Ceramic černá, Ceramic bílá 41 999 Kč 8. března
Galaxy S10+ 512 GB Ceramic černá, Ceramic bílá 32 499 Kč 8. března
Galaxy S10+ 128 GB černá, bílá, zelená 25 999 Kč 8. března
Galaxy S10 512 GB černá, bílá, zelená 29 999 Kč 8. března
Galaxy S10 128 GB černá, bílá, zelená 23 499 Kč 8. března
Galaxy S10e 128 GB černá, bílá, zelená, žlutá 19 499 Kč 8. března

 

Zde vidíme, že zatímco na model S10e dosáhnou i ti, co na smartphone mají maximálně dvacet tisíc, keramická varianta modelu S10+ je pro ty skutečně bohaté. V zásadě řečeno, model S10e si kupte v případě, že chcete vlastnit prémiový telefon z roku 2019 ale nevadí vám pár (drobnějších) ústupků ve výbavě . S10 je pak určený pro klasické fandy této řady, kteří nechtějí v kapse nosit tak velkou placku a v minulosti si pravděpodobně kupovali menší ze dvou „esek“. Plusová varianta je pak pro ty skutečně náročné, kteří chtějí maximálně vybavený Android telefon a na ceně jim prakticky nezáleží.

Za tyto peníze v každém případě nabídne Smasung ultimátně výkonný telefon se skvělým fotoaparátem (respektive podle žebříčku DxOMark vůbec nejlepším), moderním vzhledem a pár zajímavými triky v rukávě, jako jsou reverzní nabíjení či čtečka v displeji.

Dojmy z modelu S10e na YouTube kanálu MKBHD:

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny