Budou hry levnější? Nový digitální obchod se pokusí sesadit Steam

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hra Fortnite je sice herním fenoménem tohoto roku, ale její tvůrci pomýšlejí stále na víc. Za cíl si dali vytvořit digitální distribuci her, která by konkurovala Steamu, současnému králi na poli digitální distribuce PC her.

Největší distributor PC her na internetu by se měl mít na pozoru. Na nově otevřeném obchodu Epic Games totiž zákazníci najdou pár věcí, které jím dají důvody se sem vracet. V první řadě to jsou placené tituly zdarma, každých čtrnáct (skrytý vtípek autorů – anglicky se době čtrnácti dnů říká „fortnight“) dní Epic Games vyberou jednu hru a nabídnou ji po tuto dobu ke stažení zdarma. Na Steamu jsou hry většinou buď zdarma už v základu, na změnu z placeného modelu na omezenou dobu zdarma se zde moc nehraje.

To ale není všechno. Je tu totiž jeden daleko zajímavější aspekt, který potenciálně uleví peněženkám hráčů. Zatímco si totiž Steam účtuje celých 30 % z každé prodané digitální kopie hry na své platformě, na Epic Games Storu je to pouhých 12 %. A to ještě nepočítáme případy, kdy musí vývojáři platit za použití Unreal enginu (běží na něm tituly jako Darksiders, Gears of War, Sea of Theves, Tekken a další) dalších 5 % z každé prodané kopie na Steamu. Kdo vlastní Unreal Engine? Epic Games. Pochopitelně tak na takový poplatek na jejich vlastní platformě nenarazíte.

Dalším pozitivním aspektem je také to, že Epic Games bude manuálně přidávat nové hry do své nabídky, což znamená, že pokud byste vyrobili hru a povedlo se vám ji zde začít prodávat, bude víc na očích, než na Steamu, kde už schvalovací řízení vedou spíše roboti a obchod je tak zavalen tituly které si stáhnou třeba maximálně desítky lidí.

Otázkou sice je, zda tak akorát nepůjde víc peněz do kapsy vývojářů (což je technicky stále ta lepší varianta), ovšem pokud by to znamenalo nižší ceny, musel by Steam nějak reagovat. Což je koneckonců ohled, ve kterém se na tohoto distributora snáší nejvíce kritiky – Steam ví, že má tak velký podíl na trhu, že nemusí nic moc dělat a zkrátka jen prodávat nové a nové hry ostatních. Opravdový konkurenty by jej mohl vrátit zpět do reality.

Steam samozřejmě není jediným virtuálním obchodem, Epic Games tak budou muset brát v potaz i další konkurenty jako projekt polského CD Project RED s názvem Good Old Games nebo Origin od Electronic Arts. Pokud však pojme svůj úkol správně, je možné, že se v následujících měsících mohou odehrát zajímavé změny, které by mohly pozitivně překvapit všechny PC hráče. A nemyslíme jen úsporu za hry, Epic Games totiž třeba slibují nové tituly, jako třeba Journey, které bylo doposud exkluzivní pouze pro PlayStation.

Tak či onak, rozhodně se vyplatí sledovat Epic Games Store alespoň kvůli hrám zdarma. Od 12. prosince zde bude ke stažení Subnautica, o čtrnáct dní později si budete moci zase zahrát povedenou (a musíme varovat že hodně těžkou) skákačku Super Meat Boy.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny