Můžete se smát, ale průstřel displeje je vážná věc

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Někdo mu říká průstřel, někdo dírka, v každém případě je to velmi podstatná vlastnost smartphonů pro příští rok. Tak důležitá, že největší rivalové ve stejný den představují telefony, které ještě nemají.

Ano, dnes byl ten slavný den, kdy smartphone s dírkou nebo průstřelem představil Samsung a Honor. Honor, jak známo, patří Huawei a ten nezůstane pozadu a telefon s průstřelem představí příští pondělí. Takže velký souboj o věc, kterou bude mít v polovině roku kdejaký čínský bazmek.

V praxi to není nic zásadního, jen se výrazně zmenší dnes obvyklý výřez v displeji. Ten už dlouho může být malý v podobě drobné kapky nahoře uprostřed. Jenže taková kapka je stále spojená s hranou displeje, průstřel je umístěný v ploše displeje a s okrajem spojený není. Jak jsme již psali, je to především módní záležitost, neříkáme že technologicky úplně snadná, ale prakticky nic zásadního neřeší.

Displeje s jakýmkoliv výřezem jsou dnes už od hrany telefonu k hraně, takže plocha displeje se už zásadně zvětšit nemůže. A sice zatím nemůžeme sloužit s vlastní zkušeností, ale domníváme se, že koho ruší výřez, toho bude rušit i prostřel. A možná to bude ještě horší. Řešením je kameru a senzory schovat pod displej, ale to je zatím asi nezvládnutelné technologicky. Nechme se ale překvapit.

Takže jak to dnes bylo. Nejprve Samsung ukázal model A8s s průstřelem. Problém, zatím běží předobjednávky a navíc jen v Číně. Jinde se asi ani prodávat nebude. Pro Samsung je to vlastně první výřez v displeji, výrobce se bez nich zatím obešel. Předobjednávky končí 21. prosince, pak asi bude A8s v prodeji. Je to telefon střední třídy s procesorem Snapdragon 710, až 8 GB operační paměti a trojitým foťákem.

Konkurenční Honor měl dnes vlastně jen prebriefing, model View 20 má vyšší ambice, bude to prémiový telefon s nejsilnějším firemním procesorem Kirin 980 a 48mpixovým foťákem. Ale premiéra bude až 26. prosince a to jen ta čínská, prodej začne později. V Evropě bude premiéra 22. ledna. Na rozdíl od Samsungu se tak tento model u nás prodávat bude.

A pak je tu Huawei. Jeho novinka se bude jmenovat Nova 4 a bude mít premiéru příští pondělí. Z uvedené trojice to bude nejníže položený model, tudíž je jasné, že průstřel displeje nebude jen záležitostí nejvyšší třídy.

Pokud se vám průstřel líbí, tak si počkejte, do března si určitě nějaký takto vybavený smartphone pořídíte. A nebo si nechte ten současný prostřelit a nám pošlete jeho fotku.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny