Dvakrát prostřelený displej. Ukázali nejlepší samsung příštího roku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Je to tady, na internet se dostala první celkem pravděpodobná podoba nejmodernějšího smartphonu značky Samsung. Výrobce se nakonec vydal cestou výřezu displeje, avšak úplně jinak, než jsme byli zvyklí.

Už to málem vypadalo, že samsung udělá díru do světa svým dalším modelem, u kterého chtěl veškeré přední senzory včetně optiky fotoaparátu schovat pod displej. Místo toho ale jen udělal díru do displeje v případě menšího modelu Galaxy S10 a dvě díry v případě většího S10+. Alespoň to tak vypadá z velké porce renderů, které na internet umístilo hned několik známých „únikářů“.

Samsung Galaxy S10 tak ještě bude dalším mezistupněm mezi skutečně bezrámečkovým řešením a kompromisy v podobě ne zcela jednolitého obdélníkového displeje. První výrobci začali zmenšovat boky, následně přišly první pokusy s tenkými boky a horním rámečkem, pouze výraznější bradou (Xiaomi MIX). Následně přišel výřez počínaje iPhonem X, jeho různé obměny (kapkovitý jako u OnePlusu 6T) a nyní hodlá Samsung ukázat další pokrok tím, že do displeje udělá jen drobnou díru pro fotoaparát.

Tedy, pokud ho nestihne předběhnout Huawei. Jeho model Nova 4 (nebo také P Smart 2019, kdo ví jestli se v Číně nebudou bát nešťastné čtyřky) se chystá v následujících týdnech na trh a výřez (či spíše průstřel) displeje řeší stejně. Vzhledem k tomu, že už po internetu kolují fotografie skutečného telefonu, si tak Samsung pravděpodobně prvenství v díře v displeji nepřipíše.

Huawei Nova 4 asi jako první vyzkouší díru v displeji:

Samsung S10 ovšem nebude mít v rukávu pouze takto moderně pojatý displej. Chystá se třeba obměnit vizuální podobu svého uživatelského rozhraní, konečně vyzkoušet technologii čtečky otisků prstů přes displej (k tomu použije ultrazvukové snímání) a také se samozřejmě pokusí sesadit Huawei z trůnu jak jednoho z nejvýkonnějších telefonů (na to využije nový procesor Snapdragon 855), tak krále fotomobilů. Čeká ho však těžký souboj, protože si jeho konkurent na kraj roku 2019 také dozajista připraví nějaký supersmartphone, snad model P30.

První spekulace se také už rojí na téma, jak zapracuje Samsung díru v displeji do grafického rozhraní telefonu. Půjde na to dost možná hodně elegantně, celý horní stavový řádek posune trochu doleva a nechá tak přední fotoaparáty trochu „dýchat“:

Do toho všeho nesmíme zapomenout, že Huawei a Samsung půjdou do boje ještě v oblasti ohebných smartphonů, které se také ukážou už na začátku roku, takže před sebou máme pár pořádně nabitých měsíců, které výrazně zahýbou s celým mobilním trhem. Právě díry v displeji jsou důkazem toho, že ne vše bývá tak horké, jak se na první pohled zdá a že rok 2019 se možná stále ponese spíše v duchu předních odhalených kamer v nové formě výřezu než něčeho skutečně futuristického – ohebné mobily mohou být ze začátku jen luxusním zbožím pro vyvolené. I když kdo ví, jestli hozenou rukavici v září nesebere ze země Apple.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny