Raději dírku nebo výřez? Budoucnost displejů je ale zajímavější

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zatím máme proužek nad displejem, výřez v displeji nebo kapku. Za chvíli přijde dírka a i to není poslední slovo v displejové módě.

Výřez v displeji zná asi každý, kdo se za poslední rok alespoň podíval do prodejny mobilů nebo někam na web. Ano, má ho většina moderních smartphonů. Není to zbytečnost nebo módní výstřelek, i když ten vlastně tak trochu taky. Když totiž loni Apple představil iPhone X s výřezem displeje, tak první půl rok to bylo výřezové šílenství. čínští výrobci levných křápů výřez v displeji dokonce fejkovali.

https://allaboutsamsung.de/2018/11/samsung-galaxy-a8s-moegliche-render-zur-mittelklasse-mit-infinity-o/#more-39940915

V praxi je ale výřez nutný, když má displej zabírat většinu čelní plochy telefonu. Což je dnes žádoucí, telefony mají čím dál menší rámečky, protože se na ně vejdou větší displeje, aniž by se z telefonů stala monstra. No a když v rámečku nezůstane místo na foťák, tak přichází na řadu výřez.

Ten klasický ala iPhone X je podlouhlý výřez uprostřed horní hrany displeje. Existují i menší výřezy v podobě kapky, opět na stejném místě. Novinkou bude tečka, tedy výřez někde uvnitř displeje, malinká dírka, do které se vejde tak akorát objektiv foťáku. Asi prvním takovým mobilem bude nějaký Samsung.

Možná to bude model A8s, o kterém informuje německý server allaboutsamsung.de. Což by bylo překvapující, protože tento Samsung nebude ani nejlepším modelem střední třídy v nabídce výrobce. Stejný dírkový výřez má dostat i vrcholný Samsung S10. A nebo ne?

https://allaboutsamsung.de/2018/11/samsung-galaxy-a8s-moegliche-render-zur-mittelklasse-mit-infinity-o/#more-39940915

U S10 se totiž spekuluje, že by mohl dostat přední foťák skrytý pod displej. Tím by měly výřezy šmitec. Tedy zatím ne, ale za tři roky by technologie zcela jistě pronikla i k levným modelům. Zatím to vypadá, že skrýt vše pod displej je velmi složité, ale nikoliv nemožné. Tedy v případě AMOLED displejů, pod IPS panely to asi možné není.

No a pak tu jsou exoti. Číňané výřezy obcházejí vysouvací konstrukcí foťáku nebo displejem na zádech. A my říkáme, to není budoucnost. Mechanismy jsou zdrojem komplikací a druhý displej na zádech je za A, drahý a za B, zbytečný.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny