Internet v letadle? Někde zadarmo, jinde pořádně drahý

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dřív nemyslitelné je dnes docela normální službou. Internetové připojení v letadle nabízí hodně společností. Nutno dodat, že většinou jen na dálkových letech, ale je jen otázkou času, kdy to bude běžná služba i při letech po Evropě.

Internetové připojení v letadlech sice není novinkou, první taková služba začala fungovat už před deseti lety. To společnost Gogo spustila v USA internet v letadlech za pomoci pozemní sítě. Ve stejném roce se objevil i první systém, s kterým bylo možné v letadle volat z vlastního mobilu. Do té doby šlo v letadlech telefonovat, ale mimo kontinentální části USA, kde měli vlastní systém s pozemními buňkami, jen přes satelitní systém. Bylo to hodně drahé. Původně byly v letadle jen dva tři telefony u záchodů, později se dalo volat i z každého sedadla. Což je možné i dnes, ale trendy jsou jiné.

Systémů pro internet v letadlech je hodně, například se blíží spuštění panevropské sítě EAN, která kombinuje pozemní vysílače LTE se satelity. Tento systém bude funkční v druhé polovině roku. Zbylé systémy využívají satelity. Ale žádný satelitní telefon nepotřebujete, signál se v letadle distribuuje přes palubní Wi-Fi. A do té se přihlásíte. Je to prosté.

Jenže cena služby je to, o co tu běží. Budete se divit, ale můžete datovat úplně zadarmo. Ale to musíte letět s norskou společností Norwegian. Ta bezplatný internet nabízí při letech po Evropě. Což je samo o sobě výjimkou, jak jsme již uváděli. S internetovým připojením se setkáte převážně na dálkových letech. Tedy když poletíte mimo Evropu velkým letadlem, což je pro tuto službu dobré poznávací znamení. Alespoň prozatím.

S cenou je to těžší, nějaké jednotné pravidlo neexistuje. Platí se obvykle za čas a nebo za objem dat. První varianta je asi výhodnější, za celý dlouhý let zaplatíte okolo 300 až 500 korun. Při platbě za objem záleží na letecké společnosti. Na velké objemy zapomeňte, v letadle se platí za desítky maximálně stovky MB. Ceny začínají na stokoruně, ale klidně vás to může stát i 800 korun za půl mega dat. A pozor, satelitní systém je pomalý, na streamování videa ve většině případů zapomeňte. Připojení se kvůli velké latenci nehodí i pro mnohé mobilní hry.

Výborný přehled nabízených služeb najdete zde. Je aktuální, pokud zde nějakou společnost nenajdete, piště do diskuse.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny