Chci levnou letenku, kde mám hledat. Poradíme, navedeme

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Ahoj, chci letět do Thajska a hledám nějakou super levnou letenku,“ to je častý dotaz v naší redakční poště i leckde na Facebooku nebo v různých diskusích. A za Thajsko si můžete dosadit cokoliv jiného. A my poradíme, protože víme, jak na to.

Tak především, když máte přesné datum, kdy chcete letět a na letenku si vzpomenete měsíc před cestou, tak jsou vaše možnosti omezené. A to hodně. Prostě budete muset vzít to, co je právě k dispozici. Všeobecně platí, že čekat na poslední chvíli, není u letenek ta nejlepší strategie. Tedy snad s výjimkou charterových letenek v létě po Evropě. Tam se na poslední chvilku nějaké ty extra nabídky objevit mohou.

U běžných linek a především u dálkové dopravy cena s blížícím se odletem obvykle roste. Ano, někdy může stagnovat celý měsíc do odletu, ale je to risk. Takže, pokud zbývá málo času, musíte zkusit kombinovat. Třeba jiné místo odletu i příletu – místo Prahy můžete zkusit Vídeň, Mnichov, nebo jiná města v Evropě, kam se z Prahy (Brna, Bratislavy) dá levně dostat. To je třeba Londýn nebo Milán. Stejný postup můžete zkusit na opačné straně cesty. Pokud třeba chcete na Phuket a hledali jste primárně Bangkok, tak zkuste Kuala Lumpur nebo Singapur. Lokální let bude podobně drahý.

Pokud nic nepomůže, smiřte se, že levněji to nepůjde a berte to, co je. Případně leťte tam, kam je to nejlevnější. Stejně dobře se můžete vykoupat třeba v Karibiku nebo na Srí Lance.

Jednoduše záleží na vašich preferencích. Pokud je tou hlavní cena, musíte se přizpůsobit. Levnou letenku je nutné hledat v dostatečném předstihu a mít připravené různé plány. U exotických destinací si dopředu vyhledejte kde je ve vašem přibližném termínu sezóna. Pak si vytvořte termínové okno, v kterém chcete dovolenkovat.

Letenky nemá cenu hledat víc jak rok dopředu, to se ani nedají koupit. Obvykle se první dobré nabídky začínají objevovat osm až šest měsíců před odletem. Tady je to už alchymie, protože první dobrá cena neznamená, že ještě nemůže klesnout. Ale přibližně, do Jihovýchodní Asie je dobrá cena 10 000 Kč s kvalitní společností. Pod tuto sumu se budete dostávat obtížněji, ale dá se najít. Cokoliv nad je na zváženou. U Karibiku počítejte spíš s vyšší částkou, u New Yorku a Los Angeles je dnes 10 000 dobrá cena, ale dá se dost i níž. Naopak Florida bývá dražší. Méně obvyklé ostrovy v Indickém Oceánu pak bývají většinou dražší a Pacifik s Austrálií je za 20 000 slušná cena.

Než zakliknete koupit za super cenu, zkontrolujte, jestli v letence nejsou nějaké háčky. Třeba nepřiměřeně dlouhé přestupy, nebo let s třemi přestupy tam, kam se běžné létá na jeden. Jestli nebude muset trčet 20 hodin na letišti v zemi, kde jsou potřeba víza nebo kde je hodně draho. To už je ale hodně individuální. Někdo pak dává přednost krátkému a dlouhému letu, někdo dvěma středně dlouhým.

A kde hledat? Když máte dost času do odletu, pečlivě sledujte několik webů a jejich facebookových profilů. Doporučujeme začít na secretflying.com a pak několik českých stránek: akcniletenky.com, cestujlevne.com a třeba jaknaletenky.cz. Pokud tam svou nabídku najdete, poradí i kde koupit. Platí, že s českým prodejcem se v případě problémů domluvíte snáz než s americkou firmou. Také si ověřte, jestli prodejce nemá nějaké skryté poplatky. Ty lze dobře filtrovat na mutacích vyhledávače Kayak.

A když jste navnaděni, že váš známý letěl na Maledivy za 5 000? Ne, nekecal, ale měl kliku a chytil chybný tarif nebo letenku na poslední chvíli od německé cestovky. Na takové letenky se ale nečeká, ty prostě přijdou a buď se vám budou hodit nebo nebudou. Takové nabídky ale přijdou jednou dvakrát do roka a nebo vůbec ne. Navíc je u chybových tarifů riziko stornování. O těch napíšeme někdy jindy podrobněji.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny