Televize od LG se sroluje jako kus papíru. Bude jedna z nejdražších na trhu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Překáží vám televize ve vašem jinak pečlivě designovém obýváku? Co kdyby ji šlo schovat stiskem jednoho tlačítka? Přesně to umí nová OLED televize od LG, na povel se sroluje jako kus papíru do skříňky pod ní.

Technologie ohebných displejů se netýká jen smartphonů budoucnosti, naopak jedny z prvních zařízení, které si ohýbací obrazovky osvojily, jsou televize. Důkazem je výrobce LG, který jako první na světě umí televizi doslova srolovat jako papír. Ohnuté obrazovky tu sice byly už dávno předtím, ale nikdy nebyly až tak flexibilní, jako právě nový model Signature OLED TV R.

Jedná se o 65palcovou OLED obrazovku s rozlišením 4K, která vykazuje všechny vlastnosti běžných OLED panelů – živé barvy, věrné podání bílé a černé a výborný jas. K tomu navíc náleží i samotná skříňka, kam se televize „uklidí“, pokud se na ní zrovna nedíváte. V ní najdete 100W Dolby Atmos reprosoustavu a také i úložný prostor, aby ještě lépe zapadla mezi zbytek nábytku. Celý proces zasouvání nebo vysouvání zabere asi 15 vteřin a je velmi tichý.

Televize má také i speciální „Line Mode“ režim, ve kterém se vysune jen z jedné čtvrtiny a nabídne upravené rozhraní, které zobrazuje třeba právě přehrávanou hudbu. Byla by totiž škoda jinak reprosoustavu nevyužít, když zrovna televize „odpočívá“. Na tomto pruhu obrazovky můžete dále ovládat třeba další propojená zařízení v domácnosti nebo si prohlížet notifikace z aplikací. LG má také „ambient“ mód, který zobrazí a zvukově doprovodí třeba oheň nebo déšť.

Nebyla by to chytrá televize, aby neměla nějakého virtuálního asistenta. Stávající model podporuje toho od Googlu (integrovaného do systému webOS), ale během roku by měla ještě přibýt podpora Alexy od Amazonu. I do ekosystému LG navíc zavítal Apple se svým AirPlay 2. Co do fyzických portů nechybí třeba ani moderní HDMI 2.1, což si pojistí další nadcházející funkce, na kterých se zatím teprve pracuje.

Není vůbec na místě očekávat, že si za rok budeme všichni chodit do nejbližšího elektra pro naší vlastní rolovací televizi. Zatím to ještě není technologie, která by šla vyrobit levně, a vzhledem k tomu, že i jen stávající televize z řady Signature stojí přes 100 tisíc korun, dá se očekávat, že tato ohebná obrazovka bude atakovat pozici nejdražší televize (pro běžné spotřebitele) na trhu. Cenu ani přesnou dostupnost nicméně výrobce ještě oficiálně neoznámil.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny