Máme tu první 5G smarpthone. Ale trochu oklikou

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

5G je klíčové telekomunikační slovo pro příštích několik let. Ve světě a i v Česku už běží testovací 5G sítě, ale první 5G smartphone zatím nikdo nepředstavil. Tedy až do této chvíle. A je to překvapivě Motorola.

Ovšem je to takové šalamounské řešení. Onen 5G přístroj není přímo smartphone, ale přídavný modul na modulární smartphone Motorola Z3. Což je zajímavé řešení, dobré minimálně pro PR značky, které se v poslední době tolik nedaří.

A máme tu další ale. Modul je určený jen pro amerického operátora Verizon. V prodeji bude od 16. srpna a cena je opravdu vysoká. Zákazník může platit 20 dolarů (asi 450 korun) měsíčně po dobu dvou let a nebo zaplatí jednorázově 480 dolarů (asi 10 000 korun) a přídavný 5G modul je jeho. Motorola dodává, že pokud k Verizonu zákazník přejde, ušetří mu 300 dolarů ze samotné Motoroly Z3. Ale znáte to, to je jen slabá útěcha.

Z výše uvedeného je jasné, že modul si pořídí asi málokdo: nadšenci, firmy na testování a podobně. 5G modul přinese nejenom mnohem vyšší přenosové rychlosti ale i výrazně nižší latenci. Což se hodí pro řízení v reálném čase. Což platí pro auta ale i pro jiná průmyslová řešení.

Uvnitř modulu je čip Snapdragon X50 od Qualcommu a také přídavná baterie s kapacitou 2 000 mAh. Krabička umožňuje funkci hotspotu, takže rychlá data s minimální latencí lze použít i pro jiná zařízení než jen u nasazené Motoroly Z3.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny