Dva výřezy displeje ještě dovolíme, ale tři už ne, vzkazuje Google

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oficiální softawarové nástroje pro práci s výřezy displeje při zobrazování různých aplikací v Androidu budou dovolovat maximálně dva výřezy displeje. Až se objeví nějaký šílenec, co vyrobí se třemi, bude mít smůlu.

Pravidla stanovila ředitelka Android UI Megan Potoski a týkají se kompatibility aplikací. je třeba totiž zajistit, aby aplikace byly navrženy tak, že různě rozměrné výřezy displejů, které se v poslední době vyrojily u androidích zařízení jako houby po dešti, nezakrývaly důležitý obsah. Naopak je třeba vyjít takovým designovým prvkům vstříc a zajistit, aby uživatelské prostředí aplikací bylo s takovými prvky kompatibilní.

Jeden výřez je v pořádku, dokonce i dva nástroje pro vývojář dovolí – jeden nahoře a druhý dole. Zatím sice žádný takový jinde než na papíře neexistuje, ale to se v budoucnu může změnit. Například výrobce ZTE má pro takové zařízení plány a grafické návrhy, ale není jisté, zda je někdy zrealizuje. Výřezy můžou být navíc pouze v této konfiguraci (jeden nahoře, druhý dole) a nijak jinak – tedy žádné boční výřezy. Ani o takovém zařízení jsme však neslyšeli.

Supporting display cutouts on edge-to-edge screens

Smartphones are quickly moving towards smaller bezels and larger aspect ratios. On these devices, display cutouts are a popular way to achieve an edge-to-edge experience while providing space for important sensors on the front of the device. There are currently 16 cutout devices from 11 OEMs already released, including several Android P beta devices, with more on the way.

Android P už v základu zobrazuje stavový pruh pro základní informace v horní části, tudíž se zcela vyhýbá jakýmkoliv problémům s přizpůsobováním aplikace různým velikostem výřezu – zkrátka jen si dává pozor, aby se žádné informace neposouvaly do středu tohoto stavového pruhu. S podobnou lištou se tak pravděpodobně počítá i pro případný dolní výřez. Nyní mají ale vývojáři právě i možnost, jak nechat aplikace i obtékat výřezy, což se hodí třeba na mapách, kde se každá zobrazená plocha navíc může hodit.

Google tvrdí, že na platformě Android už existuje celkem 16 zařízení s vykrojenými displeji od 11 různých výrobců, ale předpokládá se, že toto číslo ještě výrazně vzroste. Výřezu doposud nefandí tradiční výrobci jako Sony a HTC, Samsung si dokonce ve svých reklamních kampaních z výřezu u iPhonu X neustále utahuje. Zbytek se však podřídil trendům a proto mají vlajkové modely výrobců Huawei, LG, OnePlusu či Xiaomi vykouslé displeje.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny