Apple zeštíhlil rámečky svých tabletů, jsou to elegáni

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na tablety se stále nezapomnělo. Apple uvedl ke konci letošního roku nové modely, které jsou konečně výrazným posunem vpřed. Vylepšovalo se na všech frontách, včetně jedné překvapivé změny.

Tablety od Applu se od první generace vlastně příliš neměnily. Pokaždé to byl tablet s poměrně výraznými rámečky, ikonickým kulatým tlačítkem vespod a štíhlým profilem. A to včetně letošního iPadu, v pořadí už šesté generace, kterou Apple odhalil už v březnu. Teď ovšem přidal sourozence s přívlastkem Pro, který po vzoru modelů iPhone X a XS celkem zásadně mění podobu těchto zařízení.

Něčeho ubylo, něčeho naopak zase přibylo. Apple se zbavil jednak právě designu s tlustšími rámečky, obrazovku tabletu nyní obepínají výrazně menší okraje. Díky tomu jsou tak obě verze – 11palcová a 12,9palcová v porovnání s předchozími generacemi stále poměrně kompaktní. Právě ona 11palcová varianta má v podstatě stejné rozměry, jako její 10,5palcový předchůdce.

Nový iPad Pro zároveň ze svojí výbavy vyškrtnul ikonické kulaté tlačítko – to by se do tenkých okrajů už zkrátka nevešlo. Místo toho jsou tu známá gesta z nových iPhonů. Odemykání zařízení je pak řešeno přes rozpoznání obličeje Face ID, čtečka otisků prstů je logicky také pryč.

Ani tady se však Apple s odstraňováním prvků výbavy nezastavil. Chybí zde například sluchátkový jack, kterého se výrobci zpravidla zbavují ze dvou důvodů – aby ušetřili místo a aby zařízení lépe utěsnili proti prachu a vodě. Apple však touto metodou říká něco úplně jiného. U tabletu je na konektory místa víc než dost a zatím žádný iPad nebyl zabezpečen proti vniknutí vody. Jenže budoucnost patří bezdrátovému připojení a Apple tak vysílá jasný signál – začněte si zvykat.

Fyzicky ovšem sluchátka k tabletu přece jen připojíte. S redukcí na USB-C. Ano čtete správně: ne na lightning, ale na USB-C. Apple se tak dokonce zbavilo i svého vlastního konektoru na úkor univerzálního USB konektoru a tento krok rozhodně vítáme. Nové iPady tak snadněji propojíte prakticky s čímkoliv, co vás napadne. Snad jsou na řadě příští rok i iPhony.

Nové iPady pohání výkonný Apple A12X Bionic čip a slovy Applu nabídne co se zábavy týče grafickou podívanou na úrovni herní konzole Xbox One S. K dispozici je až 1TB prostoru pro data. Další výbava zahrnuje 12MPix fotoaparát (pro všechny zapálené turisty z Asie) a baterii, o které Apple tvrdí, že má vydržet 10 hodin nepřetržitého používání. Skutečnou kapacitu ale tradičně neodhalil.

Apple si dal záležet i na novém příslušenství. Tužka Apple Pencil se nyní magneticky spojuje s tělem tabletu, který ji zároveň umí i bezdrátově nabíjet. Prodává se samostatně a Apple za ní chce vysokých 3 490 korun. Ještě dražší je však přídavná klávesnice, která nová iPad Pro promění v malý macbook. Stojí až 5 890 korun za verzi sedící k 12,9palcovému modelu, u menšího je o 600 korun levnější.

Když už jsme u cen, tak ty za samotný tablet jako obvykle také nejsou vůbec nízké. Menší verze začíná na 22 990 korunách za 64GB úložiště a končí na 45 490 korunách za celý terabajt volného prostoru. Větší verze má startovací cenu 28 990 korun (64GB model) a končí na astronomických 51 490 korunách za 1 TB verzi. Pro příznivce Applu to však vlastně ani nemusí být žádné velké překvapení.

Kde se dozvíte víc

Jako z jiné galaxie: Nový iPad Pro má téměř dvakrát větší výkon než nejlepší Androidy

Letem světem Applem

Nové iPady Pro v benchmarku GeekBench zabodovaly na plné čáře

Mobilenet

Apple ukázal novinky: iPad Pro má překonat notebooky a vrací se Mac mini!

Zive.cz

Apple ukázal nové iPady Pro. Přichází USB-C, odchází sluchátkový jack

Technet.cz
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny