Vyzkoušeli jsme virtuální realitu ve virtuální realitě. Zamotala nám hlavu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Herní tituly pro virtuální realitu (VR) jsou sice ještě v plenkách a vlastně jde stále spíš o takové pokusy, ukázky, testy čeho všeho je vlastně virtuální realita schopna. Titul Virtual Virtual Reality ukazuje, že hry ve VR mají nejspíše hodně slibnou budoucnost.

Byl jsem u toho, když se do ČR poprvé dostaly první kusy virtuálního headsetu (soupravy brýlí pro virtuální realitu) HTC Vive, který snad poprvé dokázal, že VR není jen pokusná hračička, bonus řekněme-li k počítačům a mobilům. Už před více než dvěma roky jsem mohl vyzkoušet pokusné dílko The Lab od proslulého vývojáře Valve, které sloužilo právě jako demonstrace toho, co se dá všechno v digitálním světě skrze brýle Vive zažít. Střílel jsem z luku, házel jsem klacík robotickému psovi, sestavoval roboty. Bylo to něco úplně nového.

Do té doby jsem mohl VR okusit jen skrze brýle Gear VR vzniklé ze spolupráci mezi firmami Oculus a Samsung. Už modely Galaxy S6/S6 Edge naskočily na vlnu nového trendu a daly se tak použít právě jako jednoduchý nástroj k prozkoumávání virtuální reality. Začátky ale nebyly růžové. Virtuální realita v mobilu byla dobrá leda na 360 stupňová videa či jednoduché hříčky jako jízda na horské dráze. Jenže to bylo v roce 2015.

Virtuální realita – Wikipedie

Virtuální realita ( VR) (nebo virtuální prostředí) je technologie umožňující uživateli interagovat se simulovaným prostředím. Technologie virtuální reality vytvářejí iluzi skutečného světa (např. při výcviku boje, pilotování, lékařství), nebo fiktivního světa počítačových her.

Samsung stále na Gear VR nezanevřel, i když mu už nevěnuje tak velkou pozornost jako v minulosti. Přesto jsou možnosti už podstatně dál – máme telefony s větší a jemnější obrazovkou, výkonnějším hardwarem a samotné brýle se také po poznání vylepšily od první generace. Nejzajímavější je ovšem fakt, že platforma Gear VR už je vyspělá natolik, že přebírá tituly z plnohodnotných headsetů jako právě HTC Vive a má srovnatelný obsah s platformou Oculus Go (samostatné headsety výrobce Oculus). Pořád se ale bavíme o mobilu zastrčeném do brýlí.

Tím se dostáváme k titulu Virtual Virtual Reality, který je právě zdárným příkladem toho, že už existují plnohodnotné hry, které je možné dostat do všech možných platforem – ať už právě plnohodnotného HTC Vive s dvěma specializovanými ovladači, nebo jednoduššího Gear VR, u kterého se musíte spoléhat jen na malé ovládátko v jedné ruce a pohyby hlavy. To je vlastně jediný požadavek hry Virtual Virtual Reality – mít pohybový ovladač, tedy takový který (alespoň částečně) kopíruje pohyby vaší ruky. Gear VR naštěstí jeden takový má.

Jak už název hry napovídá, prozkoumáváte koncept virtuální reality uvnitř virtuální reality. Fanoušci filmového Inception jistě zbystřili, ale nejenom pro ně je tento titul zajímavý. Hra skutečně pracuje na principu, že se ve virtuální realitě jako takové přemisťujete mezi jednotlivými světy nasazením či sundáním si dalších „virtuálních“ brýlí virtuální reality. Celé je to zabaleno do vtipně, místy až trochu surreálně, pojatého příběhu, který nám nejvíce připomínal veleúspěšné dílo Portal od Valve. Ocitnete se v kůži zaměstnance technické podpory pro virtuální světy a cestujete napříč různými realitami jen abyste odhalili, že všude se nachází nějaké kulisy, za které váš zaměstnavatel nechce, abyste se dostali.

Trailer ke hře Virtual Virtual Reality:

Virtual Virtual Reality je veskrze pokročilou hrou, ve které už se jen v 3D světě nerozhlížíte kolem dokola, ale můžete se i pomocí „skoků“ z místa na místo pohybovat po omezeném prostoru a ovladačem pak sbírat různé předměty, otáčet si je v ruce, házet s nimi do dálky, či je jinak používat. Tato hra je první, u které mám pocit, že si jen nehraju s mobilem, ale používám skutečný plnohodnotný virtuální headset s interaktivním ovladačem. Mohl jsem sebrat konev s vodou a zalévat květiny, otáčet si v ruce hrnek s logem hry, strkat do otravného robota který za mnou všude chodil a spoustu dalšího. Byl jsem zase o něco více vtažený do světa hry.

Chybky to samozřejmě má. V první řadě je ovladač Gear VR už v základu omezený pouze na dvě osy pohybu – do stran a nahoru/dolu. K odtahování či přitahování věcí si musíte vystačit s povrchem trackpadu, což je ovšem poměrně elegantní řešení na které se lehce zvyká. Dalším problémem pak je fakt, že z obrazovky telefonu, posazené přímo před vaše oči, často bolí hlava. Nedoporučujeme proto VR tituly hrát tak dlouho, jako byste hráli běžné hry na PC/konzolích.

Technické nevýhody pokračují samotnými brýlemi a displejem telefonu. Ačkoliv má Galaxy Note 9, na kterém jsme Virtual Virtual Reality hráli, jeden z nejjemnějších displejů na trhu, při pohledu zvětšovacími čočkami v brýlích je stále poměrně zřetelně vidět pixelizace obrazu. Je to pochopitelně lepší než u prvních modelů ale stále to není ono. V poslední řadě také samotné brýle Gear VR neposkytují úplně komfortní úhel záběru obrazu a velkou část oblouky okolo očí blokují. na tom všem je ještě třeba zapracovat.

I tak ale s každým dalším titulem jako právě Virtual Virtual Reality je vidět, kam se VR posouvá a na takovou budoucnost jsem rozhodně zvědavý. Proslýchá se, že Valve usilovně pracuje na vlastním headsetu společně s ovladači s názvem Knuckles, které jsou dokonce citlivé i na sílu stisku věcí. Jednou z prvních a přelomových titulů pro tuto platformu by měl být nový díl ze série Half Life, po které fanoušci už roky touží. Právě to může odstartovat úplně novou éru hraní videoher.

 

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny