Netflix v USA zdražil. Stále je ale levnější, než v Evropě

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dva ze tří programů streamovací služby Netflix v USA zdraží. Netflix tento krok oddůvodňuje rozšiřováním knihovny svých titulů a vylepšováním její kvality. Po přepočítání ceny je ale stále levnější, než v Evropě.

Změny se dotknou programů s vyšším rozlišením obsahu, konkrétně plánu s 2 obrazovkami současně a Full HD obsahem a 4 obrazovkami současně a 4K obsahem. První jmenovaný poskočí o 1 dolar měsíčně, druhý o dva. Zdražení se zatím netýká evropské verze, která se jednotně platí v eurech, tudíž je ze své podstaty dražší než americký.

Je však možné, že si časem připlatí i evropský zákazník. Netflix totiž neustále rozšiřuje knihovnu titulů jak v USA, tak i u nás, a může se stát, že si řekne o víc peněz i nám.  Zajímavý je však fakt, že ani po zdražení se americký Netflix nepřiblížil evropským cenám. Full HD obsah za nově 11 dolarů (238 korun) je stále levnější, než za „našich“ 10 euro (256 korun). 4K pak ve zdražené americké verzi za 14 dolarů (303 korun) je prakticky nastejno 12 eurům (307 korun).

Netflix v ČR je výsměch, ale stejně mu držíme palce

V současnosti není v nabídce českého Netflixu ani pětina obsahu, kterou mají přístupnou lidé v USA. Lepší se to, ale pomalu. Když před zhruba rokem a půl odstartovala v České republice služba Netflix na streamování filmů a seriálů, očekávání byla vysoká.

Rozdíl zůstává i v základní variantě s HD obsahem. Zde je tento rozdíl 8 dolarů (173 korun) vs. 8 eur (204 korun) stále nejcitelnější. Na druhou stranu, HD obsah je ovšem dnes, ve světě kdy i většina levných mobilů, monitorů i televizí má Full HD nebo lepší rozlišení, celkem nevyužitý potenciál.

Zdá se, že Netflixu zatím ani zdražení obsahu, ani nedostatek titulů v evropské mutaci nečiní žádné potíže. Za třetí čtvrtletí mu přibylo přes 5 milionů nových předplatitelů po celém světě a na rok 2018 nově počítá s rozpočtem 8 miliard amerických dolarů, namísto letošních 7. Globálně se jeho celkový počet předplatitelů blíží 110 milionům.

Přesto Netflixu zasadil citelnou ránu Disney, který s touto streamovací službou vypověděl smlouvu. Ta sice stále bude celý příští rok platit, od 2019 však Disney přestane přidávat další své tituly. Důvodem jsou jeho dlouhodobé plány na založení vlastní platformy, přes kterou bude nabízet svůj obsah.

Kde se dozvíte víc

(anglicky) Netflix adds 5.3 million subscribers during third quarter, beating analysts' estimates

CNBC

Netflix bude zdražovat dražší předplatné. Základní někomu zůstává

Technet.cz

Netflix zdražuje předplatné. Čechů se to ale možná nedotkne

Cnews

Netflixu výrazně přibylo předplatitelů, akcie jsou na rekordu

Týden
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny