V roce 2018 bude mít 70 procent mobilů čtečku otisků prstů

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Celkem jedna miliarda smartphonů na světě by příští rok měla mít tuto populární formu zabezpečení.

Tvrdí to společnost Counterpoint Research. Snímače otisků prstů si přitom zažily větší rozmach mezi smartphony teprve před čtyřmi roky a navíc se původně jednalo o prémiovou funkci pouze u top modelů. Během posledních let se však snímače staly masově vyráběnou, levnou záležitostí, byť ne vždy s odpovídající přesností a rychlostí.

Smartphony s touto funkcí jsou upřednostňovány proto, že čtečka otisků prstů nabízí rychlý způsob, jak nejen odemknout displej, ale také třeba autorizovat některé další funkce, či pomocí otisku prstu platit snadněji prostřednictvím nástrojů Android Pay / Samsung Pay.

More Than One Billion Smartphones with Fingerprint Sensors Will Be Shipped In 2018

Biometrics is becoming a key feature in smartphones and fingerprint sensor capable smartphone shipments are estimated to cross a billion units next year. New Delhi, Hong Kong, Seoul, London, Beijing, San Diego, Buenos Aires According to the latest research from Counterpoint Research, more than one billion fingerprint sensor enabled smartphones will be shipped in 2018.

Čtečky otisků prstů se tak objevují i v levných telefonech jak méně známých čínských značek, tak předních hráčů na trhu. Zatím se navíc nenašla spolehlivá a masověji rozšířená alternativa, viz pokusy se čtečkou oční duhovky, které nejsou považovány za nejbezpečnější metodu a mnohdy nejsou příliš spolehlivé – z našich zkušeností třeba u posledních prémiových lumií byly katastrofálně nepřesné.

Senzor, plošku pro snímání otisku nalezneme v současnosti ve většině případů buď pod displejem nebo na zádech telefonu. V několika případech pak na boku. Do budoucna se však s nadějí vyhlíží technologie, která bude podporovat čtení přes displej telefonu – na ní pracují opět jak přední hráči, tak jejich čínská konkurence. Opět se předpokládá, že z kraje bude tato technologie vyhrazena pro prémiové modely a postupem času se integruje i do střední a nižší třídy.

V současnosti se jako alternativa čerstvě nabízí také 3D rozpoznávání obličeje, se kterým pracuje nejnovější iPhone či poslední generace prémiových samsungů. U druhého jmenovaného se však vyskytly případy, ve kterých lze telefon odemknout pouze fotografií majitele. Rovněž se tak nejedná o ne příliš bezpečnou metodu. Na to, jak si povede nový iPhone, si budeme muset ještě měsíc počkat.

Kde se dozvíte víc

(anglicky) Fingerprint Sensors To Be Standard In 2018 On Over 1B Phones

Android Headlines

(anglicky) Over 70 percent of smartphones shipped in 2018 will have fingerprint sensors — report

Android Authority

První čtečka otisků v displeji nebude od Samsungu? Vivo si brousí zuby

Svět Androida
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny