5 věcí, které u Samsungu S8 zbožňujeme i nenávidíme

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Už od prvního dne, kdy se Samsung Galaxy S8 objevil na trhu, jej denně používám. Tohle je 5 věcí, které jsou tak skvělé i otravné zároveň.

1) Displej

Tak nádherný displej, jaký má Samsung Galaxy S8 jsem ještě u žádného mobilu neviděl. Rozpíná se téměř přes celou přední stranu telefonu a je to skutečně jako něco, co vypadá jako smartphony, o kterých ještě před dvěma roky designéři jen snili. Na displej je radost pohledět, zobrazovací technologie Super AMOLED je u Samsungu už prověřeným hitem a v kombinaci s tak rozlehlou plochou (5,8 palce u S8 a 6,2 u S8+) v tak zvláštně kompaktním těle vyvolává pocit, že displej je prostě všude.

Ale…

Zaoblené rohy displeje sice na pohled vypadají stylově, ale samozřejmě že ubírají drobnou plochu různým nepřizpůsobením aplikacím a videu. O co víc, pokud si nějaké video, které není v hodně neobvyklém formátu displeje, tedy 18,5 : 9, systém jej zkrátka ořízne tak, aby pasovalo. Vždy tak při sledování takového multimediálního obsahu buď přicházíte o část obrazu kvůli ořezu (ale máte pokrytý celý displej), a nebo se nevyhnete velkým černým pruhům po stranách. Vaše volba.

Samsung S8

2) Baterie

Samsung měl vždy něco navíc v oblasti baterie. Ať už to bylo všudypřítomné bezdrátové indukční nabíjení u jeho topmodelů několik generací zpět, nebo rychlé nabíjení pomocí speciálních nabíječek, výrobce nám dělal radost. Samsung Galaxy S8 má baterii s kapacitou 3 000 mAh, S8+ dokonce 3 500 mAh. To zní slušně, telefon s takovou kapacitou by mohl něco vydržet.

Ale…

Výdrž baterie není silnou stránkou modelu Galaxy S8. Pravda, telefon nabijete přibližně za hodinu a pokud máte nabíjecí podložku, nemusíte se o nabíjení starat, pokud si zvyknete telefon doma odkládat právě na podložku. Ale vytáhnout mobil o 100% kapacitě z nabíječky, pustit si na něm 50minutový díl seriálu a zhruba 20 minut hrát hry a poté zjistit, že baterie klesla pod 70 %, to zkrátka není dobrá vizitka. Telefon je skutečně nutné nabíjet každý den, na nějakou rezervu do dalšího dne může většina uživatelů vyjma těch, kteří s telefonem skoro nic nedělají, prakticky zapomenout.

Samsung S8

3) Odemykání telefonu

PIN, heslo, gesto, otisk prstu, oční duhovka, rozpoznání obličeje. Dost možností na to, jak si mobil pořádně a důkladně zabezpečit. Čtečka otisků prstů je rychlá, reaguje i při vypnutém displeji, čtení oční duhovky je taktéž rychlé, nicméně spíše na efekt a rozpoznávání obličeje je až překvapivě zábavné – právě na tuhle metodu jsme si zvykli asi nejlépe, i když samotní vývojáři ze Samsungu tvrdí, že se jedná o asi nejsnadněji prolomitelnou metodu. Ale i tak musíme Samsung pochváli za prakticky nejrozmanitější výbavu právě v oblasti zabezpečení.

Ale…

Kdo vymyslel to umístění čtečky prstů, zasloužil by si vytahat za ucho. Prakticky všichni výrobci se shodli na tom, že pokud je potřeba umístit čtečku na záda těla telefonu, dává se pod čočku fotoaparátu. Samsung si usmyslel dát ji vedle ní. Takže si samozřejmě z toho velkého nezvyku matláme prstem po fotoaparátu, natahujeme všelijak ukazováček, přehmatáváme… pohodlné to skutečně není. Připomínku mám i k rozpoznávání obličeje. To je totiž rychlé možná až moc. Už několikrát jsem byl v situaci, kdy jsem jen mobil vytáhnul z kapsy, podíval se na hodiny a automaticky při tom rozsvítil displej. Telefon rozpoznal můj obličej přesně ve chvíli, kdy jsem odvrátil zrak a telefon vrátil s odemknutým displejem zpátky do kapsy. A pak si vysvětlujte náhodnému kontaktu ve vašem seznamu, se kterým jste už 5 let nemluvili, proč mu 3x po sobě voláte.

Samsung S8

4) Bixby

U tohoto bodu budu stručný. Jsme rádi, že nám Samsung přidal jedno mechanické tlačítko na bok navíc, které si můžete neoficiální cestou přeprogramovat na prakticky jakoukoliv funkci chcete.

Ale…

Bixby je v ČR nepoužitelný. Hlasový asistent není hotový, rozpoznávač obrázků nezobrazuje relevantní informace, rozpoznávání textu jsme viděli už i lepší. Takhle příště opravdu ne.

Samsung S8

5) DeX

Hlavní dojmy z doku DeX na uzpůsobení prostředí Galaxy S8 do desktopového režimu jsme už psali (viz odkaz níže). Zatím ještě nenahradí klasická stolní PC ale je to pořádný krok kupředu. Představa, že místo počítače doma jen zasunu mobil do doku a všechno, co v něm mám se mi automaticky převede do prostředí podobné Windows a já budu moci pracovat dál se vším na jednom místě je hodně lákavá. Jedná se o velmi příjemné nahlédnutí do budoucnosti, a vlastně už teď systém pro běžné kancelářské úkony, internet nebo prohlížení fotek a správu souborů v úložišti telefonu vlastně úplně stačí.

Ale…

Aplikací je málo a nebo nejsou přizpůsobené prostředí DeX. Samsung se bude muset ještě hodně snažit, aby dodal zájemcům skutečně bohatou nabídku plně přizpůsobených aplikací. To samé platí pro hráče a příznivce obsahu ve vysokém rozlišení, DeX totiž zatím zvládá 4K video jen v několika málo případech, hru prakticky ani jednu. Nejsou úplně vyladěné ani tak základní funkce jako přepínání qwerty na qwertz klávesnici a podobně. A asi by se hodily jeden, dva porty USB a hlavně audiovýstup na samotném doku navíc. Firma má před sebou ještě hodně práce, než bude DeX možné označit jako skutečného vyzyvatele klasických PC.

Samsung ukázal, jak bude vypadat budoucnost PC. Nahradí je mobily

Konec velkých stolních PC beden je možná už za rohem. Samsung DeX totiž s přimhouřenýma očima zvládne to samé, jen pomocí mobilu v doku. Letošní Samsung Galaxy S8 není zdaleka tak revoluční zařízení, jaké se čekalo. Ano, má výrazně pozměněný design se zmenšenými rámečky, lepší výkon, fotoaparát a podobně, stále jde ale spíš o jednu z dalších evolucí série Galaxy, než nějakou výraznou změnu.

Kde se dozvíte víc

Oficiální produktová stránka Samsungu Galaxy S8.

Telefon bez hranic

Recenze modelu S8 na serveru Mobilenet. Redaktoři telefonu vytýkají nevhodně umístěnou čtečku otisků prstů, náchylnost na škrábance a omezenou funkčnost asistenta Bixby.

Samsung Galaxy S8 - Těsně před hranicí bezchybnosti

Na iDNES.cz byla telefonu vytýkána hlavně vyšší cena a špatně umístěná čtečka otisků prstů.

Vrchol současné produkce. Recenze Samsungu Galaxy S8 a S8+

I na Mobilmania.cz neobstál špatně umístěný senzor otisků prstů, vytčen byl telefonu i neobvyklý poměr stran displeje a také vyšší cena.

Samsung Galaxy S8: Odlišit se znamená půl úspěchu
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny