Roaming končí. Budete ho mít opravdu zadarmo?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Za 14 dnů je v Evropě s roamingem konec. Tedy měl by být, ale není to tak jednoduché, jak by to mělo být a nebo jak to na první pohled vypadá. Mnozí operátoři (nikoliv čeští) už zkouší kličky, jak to obejít. Zatím asi nejvíc odstrašujícím příkladem je slovenský Orange, který kvůli roamingu změnil tarify a do všech dal jen 100 MB dat. Další data přidává jako dárek, ale jsou jen pro použití na Slovensku.

V Česku to takto dramaticky zatím nevypadá. Zatím se ví, že Vodafone zcela zrušil roaming u svých čistě datových karet. Ale to asi není klíčový produkt a většinu zákazníků to bolet nebude. Změna je i u předplacenky Mobil.cz. Ta po dobití nabízela půlroční neomezený internet šnečí rychlostí. Od poloviny června se tato možnost omezí na jeden měsíc. Opět to ale není klíčová změna.

Ostatní zákazníci českých operátorů by se bezplatného roamingu měli dočkat. Ale pozor, z principu se nebude ono „bezplatné“ vztahovat na všechny tarify a předplacenky. Zde je přehled:

1, Mám předplacenku

V případě předplacených karet budou zákazníci platit v rámci Evropské unie to samé, jako platí doma. Respektive, abychom byli přesnější, to co platí doma při volání či esemeskování do jiné sítě. Příklad: karta O2 má volání do vlastní sítě za 1,90 Kč, do ostatních za 3,50 Kč. S touto kartou bude v roamingu volání stát 3,50 Kč za minutu. Analogicky to samé platí pro SMS, případně pro balíčky služeb. Pokud balíček obsahuje volání a SMS i do jiné než vlastní sítě, lze služby čerpat i v roamingu. Naopak balíčky se službami jen do vlastní sítě v roamingu využít nelze. U dat je to snadné, platí se stejně jako v domácí síti, případně lze využít balíčky doma i v roamingu.

2, Mám levnější tarif bez neomezených služeb

Zde platí to samé jako u výše zmíněné předplacenky. Služby do vlastní sítě nelze v roamingu využít, služby do ostatních sítí v roamingu využít lze. Opět příklad: tarif T-Mobile má neomezené volání a SMS do vlastní sítě a 100 minut + 100 SMS do ostatních. V roamingu lze využít všech 100 minut do ostatních sítí i 100 SMS. Za další se bude platit stejně, jako po vyčerpání jednotek v Česku. U mobilních dat platí, že balíčky lze využít stejně tak doma jako v zahraničí (v rámci EU).

3, Mám neomezený tarif

Pokud máte neomezený tarif s voláním a SMS do všech sítí, tak v tomto případě lze využít všechny služby v tarifu doma i v zahraničí. U volání a SMS v neomezené míře, u dat celý balíček. Pokud data vyčerpáte a dokoupíte si další datový balíček, opět ho můžete využít v roamingu bez jakékoliv přirážky. U všech tuzemských neomezených tarifů by mělo jít vyčerpat všechna data v tarifu bez omezení. A to i u tarifů, které mají velký objem dat (10 GB a více), protože čistě v duchu regulace by se zde už příplatek měl počítat. Tuzemští operátoři ale slibují, že toho využívat nebudou.

Výše uvedený limit, který se vlastně týká jen dalších dokupovaných dat, je poněkud krkolomný. Výpočet, kolik dat celkem můžete za měsíc využít v roamingu se počítá podle vzorce: (cena tarifu bez DPH x 2) / 200 Kč. Takže když tarif bez DPH stojí 500 korun, tak (500×2)/200=5 GB. Takže když je v tarifu 1 GB dat, tak bez roamingového příplatku si můžete dokoupit ještě 4 GB dat za tuzemskou cenu. U tarifů s velkým objemem dat se ale už bude platit roamingový příplatek za každý dokoupený balíček. Samozřejmě, když budete tato data využívat v roamingu.

Kde se dozvíte víc

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny