Netflix v ČR je výsměch, ale stejně mu držíme palce

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

V současnosti není v nabídce českého Netflixu ani pětina obsahu, kterou mají přístupnou lidé v USA. Lepší se to, ale pomalu.

Když před zhruba rokem a půl odstartovala v České republice služba Netflix na streamování filmů a seriálů, očekávání byla vysoká. Je tohle konečně to řešení, které nabídne mladé generaci, znechucené z mraků reklam a nemožnosti vybírat si sledovaný obsah v klasické TV, pohodlnou alternativu? Ano, je. Je tohle to řešení, které donutí nás přehodnotit naše myšlenkové pochody stylu „tak si to někde stáhni“ a začneme za obsah, který virtuálně zkonzumujeme, konečně férově platit? Ano, je.

Platí to tedy i v případě české verze Netflixu? Ani náhodou.

Netflix – Wikipedia

Netflix is an American entertainment company founded by Reed Hastings and Marc Randolph on August 29, 1997, in Scotts Valley, California. It specializes in and provides streaming media and video-on-demand online and DVD by mail. In 2013, Netflix expanded into film and television production, as well as online distribution.

„Originální“ americký Netflix čítá 1157 televizních seriálů a 4593 filmů. To je kolekce, kvůli které se zcela určitě vyplatí vyhodit papírový TV program oknem a začít se konečně dívat na co máte chuť, prakticky kdykoliv. Jistě, není zde úplně všechno. Ani na americkém Netflixu nenajdete programy, které jsou exkluzivní tvorbou jiných distribučních služeb – třeba populární Game of Thrones, který patří HBO, a jako takový jej nabízí na svojí streamovací službě HBO GO. Ale zase nemůžeme chtít úplně všechno.

A teď český Netflix – 200 seriálů, 559 filmů. U nás tedy máme k dispozici 17 % televizních seriálů a 12 % filmů z kolekce amerického Netflixu. Dobře. Správci služby kvůli licencování a jiným právním problémům nejsou schopni nabídnout ten samý výběr v jiném světovém regionu, ale alespoň se nabídku snaží týden co týden rozšiřovat. Máme méně, takže platíme méně? Ne, dokonce naopak. Český zákazník zaplatí za měsíční předplatné dokonce víc, než americký. Nejenom Netflix, ale i jiné mezinárodní distribuční služby digitálního obsahu (např Steam) dávají eura a dolary na stejnou míru. Problém je ovšem v tom, že jeden dolar se v přepočtu na české koruny nerovná jednomu euru. A nezachrání to ani „baťovy ceny“. Jak to v praxi vypadá?

  • HD obsah s 1 obrazovkou současně US – 8 USD = 189 korun X 7,99 EUR = 211 korun
  • Full HD obsah se 2 obrazovkami současně US – 10 USD = 237 korun X 9,99 EUR = 264 korun
  • 4K obsah se 4 obrazovkami současně US – 12 USD = 284 korun X 11,99 EUR = 317 korun

Jinak řečeno, za směšný zlomek originální knihovny titulů v současnosti platíme ještě více než v USA, a to ještě zcela pomíjíme fakt, že platy se za mořem pohybují někde úplně jinde než u nás. Není to férový přístup, přesto ho u nás snášíme, ba co víc, Netflix si předplácíme i tak.

Lze totiž vidět alespoň mírné pokroky. Je nám jasné, že licence a práva k vysílání jsou ošemetná věc, se kterou Netflix bojuje každý den, a česká knihovna titulů se sem tam mírně rozšiřuje. Dokonce i o relativně čerstvé tituly, jako třeba nejnovější Star Wars a podobně. Druhá věc jsou pak české titulky či audio, což je další fronta, na které se svádí licenční bitva. Titulů s českými titulky je zatím řádově pár desítek, český dabing je v tuto chvíli dostupný u asi pěti animáků pro děti. Co se jazykové dostupnosti týče si tak Netflix užijí spíše jen ti, kteří umí anglicky.

Co je užitečné je fakt, že aplikace Netflixu rozjedete prakticky na čemkoliv – mobil, tablet, chytrá televize, počítač, herní konzole. Všechno s jedním loginem, a když máte licenci na víc obrazovek, můžete si předplatné i dělit mezi více lidmi.

List of Netflix-compatible devices – Wikipedia

HTML5 Player: Ubuntu 12.04 LTS, 14.04 LTS and later. PCLinuxOS supported after October 10, 2014.“Netflix streaming comes to PCLinuxOS “ PCLinuxOS“. Browser support is Google Chrome 37 (or higher). In addition to official support in Chrome, unofficial support is provided for other browsers such as Firefox to Ubuntu based distributions with the use of Wine and other community maintained packages.

Takže na závěr nezbývá jen se znovu ohradit nad tím, jak je evropský, potažmo ten český zákazník hrubě omezen vůči tomu americkému, ale alespoň pochválit postupnou snahu situaci krok po kroku zlepšovat. V současnosti stále ještě spíše nedpopručujeme si předplatné nechávat běžet neustále. Zatím nám stále přijde lepši způsob, kdy si zaplatíte měsíc, zhlédnete to, co jste měli v plánu, předplatné zrušíte, počkáte několik měsíců až knihovna titulů opět o něco nabobtná a předplatné opět zase na měsíc či dva aktivujete. Ale kdo ví, třeba si Netflix v budoucnu zaslouží i posílat jim peníze každý měsíc. Tedy alespoň pevně doufáme.

Kde se dozvíte víc

Aktivace účtu na jeden měsíc za 211/264/317 korun podle počtu současně používaných obrazovek a maximální kvality obrazu.

Netflix - domovská stránka

Seznam seriálů, které by se v nabídce Netflixu měly jakožto novinky objevit během roku 2017.

Here’s When Your Favorite Netflix Shows Will Premiere in 2017

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny