Smart Box je chytrá domácnost od O2

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O2 se pouští do chytré domácnosti. Od podzimu bude prodávat modem, přes který bude možné ovládat některé senzory pro chytrou domácnost. Řešení je to systémové a komplexní, což není na trhu obvyklé. Operátor si zařízení vyvinul sám za pomoci několika partnerů, takže na něj bude mít logicky exkluzivitu. Výrobu zajišťuje korejská společnost Kaon Media.

Modem podporuje připojení přes xDSL přípojky, optiku nebo mobilní internet. U xDSL včetně podpory VDSL 3. Smart Box dále obsahuje silný wi-fi router, který podporuje dvě pásma 2,4 a 5,5 GHz s celkovou datovou propustností až 2,2 Gb/s a se soustavou antén, které pokryjí celou domácnost – ať už byt nebo dům. V boxu tepe silné srdce, procesor Broadcomm BCM63138 patří v současné době na špičku.

Modem a router jsou samy o sobě velmi dobré se silným hardwarem. Výhodou má být snadná instalace a ovládání pomocí mobilní aplikace, takže ji zvládne každý. Operátor navíc slibuje neustále aktuální firmware a software celého zařízení. Aktualizace budou probíhat automaticky, uživatel se nebude muset o nic starat.

Design je povedený a zajímavostí je, že modem má na čelní straně displej, který zobrazuje čas a informace o počasí včetně teploty.

Z našeho pohledu je ale zcela jistě nejzajímavější nadstavba Smart Boxu, kterou je podpora chytré domácnosti. Modem podporuje standard Z-Wave, který patří mezi nejsilnější standardy pro internet věcí. Z počátku operátor nabídne tři senzory, které bude možné k boxu připojit. Bude to dveřní senzor, chytrá zásuvka a senzor kouře. Další senzory mají přijít později.

Senzory jsou od značky Fibaro, můžete si je koupit už nyní i na českém trhu. Jeden senzor stojí zhruba 1 000 až 1 800 korun podle typu. Modem jich dokáže připojit desítky a to klidně od jednoho druhu. Zatím není jasné jestli vůbec a nebo jak půjdou připojit senzory využívající technologii Z-Wave a které nebude operátor nabízet. Například Fibaro má i senzor zatopení, pohybový senzor, chytrou žárovku a jiní výrobci mají i kamery, termostaty a další příslušenství.

V každém případě je celé řešení modulární a bude záležet jen na zákazníkovi, co si pořídí. Ovládání všech senzorů bude probíhat přes mobilní aplikaci a notifikace budou chodit jak přes aplikaci tak jako jistota i automatickým voláním.

Operátor slibuje, že ceny senzorů by měly být výhodné. V základním balení s modemem bude přibalený jeden dveřní senzor, další bude nutné dokupovat samostatně. Buď přes on-line obchod operátora nebo na jeho prodejnách a asi i u partnerů.

A teď to podstatné, modem bude stát 3 499 korun, což je na daný hardware výborná cena. Konkurenční routery podobné konfigurace jsou dražší. Omezením je, že modem bude fungovat jen na připojení od operátora. Chytrá domácnost pak bude nabízena jako služba s měsíčním paušálem. Za každý typ senzoru se bude platit měsíční poplatek 49 korun, v kterém budou veškeré notifikace.

Kde se dozvíte víc

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny