Snad už nevybuchne. Samsung Note 7 je zpět

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ačkoliv se jednalo o snad vůbec největší propadák v historii smarphonů, Samsung nad modelem Note 7 ani tak nezlomil hůl. Ba co víc, vrátil jej zpátky na trh. Tentokrát snad už v pořádku.

Aféru s vybuchujícími Noty 7 asi není nutné dlouze představovat. Designová chyba baterie zapříčinila, že akumulátor neměl dostatek prostoru a některé modely se kvůli tomu neočekávaně vznítily. První várku ze srpna 2016 se Samsung snažil stáhnout od zákazníků zpět a začal jim je vyměňovat za nové, údajně už bezpečné. Když se ale objevily podobné komplikace i u těchto kusů, s modelem Note 7 byl definitivní konec. Následovaly zákazy vnášení těchto modelů do letadel, odškodňování zákazníků, hromadné omluvy a samozřejmě nepřeberné množství internetových vtípků. Samsung stáhl zpět drtivou většinu modelů a pro zbytek vydal softwarovou aktualizaci, která telefonu zabránila se nabíjet, což efektivně z telefonu udělalo drahé těžítko na papír.

Samsung Galaxy Note 7 – Wikipedia

The Samsung Galaxy Note 7 (marketed as Samsung Galaxy Note7) is a discontinued Android phablet smartphone that was produced and marketed by Samsung Electronics. Unveiled on 2 August 2016, it was officially released on 19 August 2016 as a successor to the Galaxy Note 5.

Jenže právě už v průběhu stahování Notů 7 zpět vyvstala otázka – baterie se sice musí předělat a vyměnit, ale displejů, fotoaparátů a obecně většiny součástek je škoda. Co se všemi těmi vrácenými telefony bude Samsung dělat? Logicky se nabízelo, zda Samsung nepřistoupí na „refurbished“ variantu, tedy jakousi upravenou verzi, u které je vyměněná baterie a další součástky které výrobce uzná za vhodné k vyměnění a telefon poputuje zpět na trh se sníženou cenovkou. Dlouho to sice vypadalo, že firma má plán spíše telefon zcela vymazat z historie a snažit se, aby se na něj zapomnělo.

Opak se ale nyní stal pravdou. Note 7 se skutečně vrací jako Note 7 FE (Fan Edition, fanouškovská edice) a začne se v červenci prodávat v Jižní Koreji. Výrobce mu upravil baterii (aby se fiasko neopakovalo) a přidal hlasového asistenta Bixby, který je zatím doménou pouze modelů S8 a S8+. Spekuluje se, že je to v podstatě marketingový trik, jak fanoušky značky udržet u myšlenky Note série (A ukázat, že to s ní stále myslí vážně), tedy smartphonů s dotykovým perem.

Zda se telefon, ke kterému bylo dříve radno přikoupit si i hasící přístroj, bude prodávat pouze v Jižní Koreji, nebo zamíří i jinam je nejisté. Jisté indicie nalezené v modelových číslech však naznačují, že by se telefon mohl podívat i do Evropy. Jeho cena se bude pohybovat okolo 620 amerických dolarů, tedy pod 15 tisíci korunami. To by byla poměrně zajímavá cena za stále prakticky špičkový samsung, i když je tedy otázkou, zda Samsung telefon vůbec do Evropy a hlavně ČR přiveze a jakou nastaví cenu s DPH. A také by to měl stihnout dřív, než bude představený Note 8.

Kde se dozvíte víc

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny