Jsou tak jemné, že předběhly dobu. Na český trh dorazily 8K televize

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ještě žádná česká televize v takovém rozlišení nevysílá a obsahu (filmů, videí) je jen poskrovnu. Přesto se na českém trhu začaly prodávat tři televize s vysoce jemným rozlišením 8K.

V dnešní době je stále televizním standardem rozlišení obsahu Full HD, tedy 1080 x 1920 pixelů, ačkoliv už celá řada služeb jako Netflix či YouTube nabízí už běžně i 4K obsah, na který jsou moderní televize připraveny – u nich je totiž naopak už spíše standardem právě 4K (2160 x 3840 pixelů) a s takovým rozlišením se prodávají už i ty levnější kusy. Samsung však v této situaci udělal další krok dopředu a zajistil si připravenost na další metu: 8K, 4330 x 7680.

První dojmy od Digital Trends:

Rozlišení 8K není pro celou řadu výrobců tak úplně sci-fi, na technologických výstavách se sem tam nějaký pokus už v minulosti objevil, ovšem teprve teď je z nálepky 8K stává hmatatelné zboží. Tedy, zdaleka ne pro každého, viz níže. První skutečně „consumer“ televize s takto jemnou obrazovkou ukázal Samsung letos na Berlínském veletrhu IFA a na český trh je dovezl právě dnes. První zájemci si je tak už mohou odvézt do svého obývacího pokoje.

Pár technických údajů o řadě Q900R:

  • Zobrazovací technologie QLED
  • Tří modely: úhlopříčky 65 (163 cm), 75 (189 cm) a 85 (215 cm) palců
  • Obnovovací frekvence 100 – 120 Hz
  • Rozlišení 8K tedy 4330 x 7680 pixelů, 33 milionů obrazových bodů celkem, čtyřnásobek 4K
  • Zabudovaný procesor umělé inteligence
  • Svítivost 4 000 nitů
  • Porty: 4x HDMI 2.0, 3x USB 2.0, digitální optický výstup, LAN
  • Operační systém Tizen

Jenže co s takovou televizí, když si v nativním 8K nepustíte dnes prakticky nic, vyjma pár ukázkových snímků? I s touto variantou Samsung počítal. Televize se paradoxně zaměřují na přehrávání obsahu v nižší kvalitě a chybějící body dopočítává a dokresluje integrovaná umělá inteligence. Díky tomu pak obraz dejme tomu ve Full HD rozlišení vypadá lépe, než kdybyste jej přehrávali na standardní Full HD televizi. Takže nejenom že máte doma televizi, která je připravena na hudbu (a obraz) budoucnosti, ale zároveň si vylepšujete i stávající produkci.

Čím víc K, tím víc obrazu? Na YouTube někdo nahrál 12K video, ale služba zatím nejde výš, než 8K:

Nevýhoda je přesně tam, kde byste ji čekali. Není to vůbec nic levného. Pokud chcete „nejlevnější“ model, připravte si 130 tisíc korun za 65palcovou obrazovku. Dále máte možnost si pořídit 75palcovou verzi za 180 tisíc korun. No a na tu největší s úhlopříčkou 85 palců si rovnou zavolejte bance o hypotéku, ta vás totiž bude stát 390 tisíc korun.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny