Hon na čarodějnice, pardon, hon na Huawei

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost vydal varování před používáním hardwaru a softwaru od čínských firem Huawei a ZTE. Následně plno úřadů včetně vlády oznámilo, že přestane přístroje Huawei a ZTE používat.

Ok, je dost možné, že obě firmy mají ve svých produktech zadní vrátka. Ostatně o tom se mluví už dlouho a třeba Huawei má v podstatě zakázaný americký trh a to jak s infrastrukturou tak s mobily. A právě z USA zafoukalo i tentokrát. USA označili Huawei za bezpečnostní riziko a vyzvalo spojence, aby to řešili stejně. Což se i stalo a v některých zemích to bude mít síťová divize Huaweie velmi těžké. A teď to dofouklo i do Česka.

ZTE se moc věnovat nebudeme, mobily zde přímo neprodává a dceřiná značka Nubia už ZTE přímo nepatří. Nubie pak do Česka dováží nezávislí distributoři. To pro pořádek, navíc ZTE třeba v USA fungovat může, i když v první polovině roku chvilkové americké embargo ZTE téměř položilo. Ale to se už vyřešilo.

Takže Huawei. Ten v Česku vládne mobilním sítím, dodává i další různorodou telekomunikační a síťovou infrastrukturu. Ano, tam by problém být mohl. Sice ho nikdo nikdy neodhalil, tedy alespoň veřejně, ale možné to je. Huawei je spolu s Honorem silný i v prodeji samotných telefonů. Ve světě i v Česku je dvojka na trhu.

Jenže víme, že nic nevíme. Prostě žádná konkrétní informace, jak Huawei získává data, není. Jestli je získává, nebo si jen drží otevřená zadní vrátka nebo může na dálku vše vypnout. Mluví se o tom dlouho, ale až nyní se z toho stala hysterie. A paradoxně právě u nás v Česku, přestože stejné případné riziko hrozí po celé Evropě.

Takže máme se bát? Pokud rozhodujete o koupi infrastruktury, tak doporučujeme obezřetnost. A asi vám navíc do obchodu budou „kecat“ bezpečáci. Ať už státní úřady nebo vnitrofiremní pracovníci, kteří mají bezpečnost na starosti. Míru rizika nikdo nedokáže reálně zhodnotit, tedy možná BIS a jiné podobné úřady možná ano, ale opět, veřejně nic nikdo neví.

U telefonů je to jiné. Tam si dovolíme tvrdit, že riziko je malé, respektive stejné jako u telefonů jiných značek. Rituální rozbíjení smartphonů Huawei je blbost a pokud se vám nějaký Huawei či Honor líbí, klidně si ho pořiďte. Dost pochybujeme, že vaše SMS nebo fotky někoho v Číně zajímají.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny