Jsou samořídící auta až moc pokrokové? Lidé se jich bojí a hází na ně kameny

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Samořídící auta lidé v americké Arizoně nemají v oblibě. Služba Waymo se potýká s házením kamenů, prořízlými pneumatikami i dokonce hrozbami střelnou zbraní.

Ve městě Chandler v americké Arizoně to podle všeho vře. Waymo, společnost vlastněná Googlem, která zde testuje provoz samořídících automobilů, se musí potýkat s agresí místních obyvatel. Těm se podle všeho příliš nezamlouvá, že automobily bez řidiče objevují na ulicích jejich města a svůj hněv směřují přímo na ně. Jsou to tak nožem rozřezané pneumatiky vozu, který právě čekal na křižovatce, hozené kameny a dokonce i zaznamenaný případ, ve kterém řidič Jeepu úmyslně vůz Wayma vytlačoval z vozovky.

Agresoři si ovšem neuvědomují, že systém senzorů samořídících automobilů zahrnuje i poměrně pokročilý kamerový systém, takže všechny incidenty jsou pečlivě dokumentovány. Ovšem Waymo tyto incidenty policii nenahlašuje. Údajně je pouze řeší interně a s policií byla firma nutná řešit pouze závažnější případy, jako například když opilý muž stál vozu Wayma v cestě a odmítal jej nechat pokračovat v jízdě.

Hněv obyvatel Airizony pravděpodobně není zapříčiněn jen obavami z nových a neznámých technologií, ale také třeba domněnkami, že je tento nový průmysl připraví o práci. Jiným se zkrátka nelíbí fakt, že si Google vybral právě toto předměstí amerického Phoenixu, kde testovat svou flotilu samořídících aut. Objevují se také tvrzení, že tyto vyspělé technologie, sloužící hlavně bohatým lidem, se nelíbí těm, kteří pochází z nižších příjmových vrstev.

Waymo v americkém Phoenixu primárně testuje službu „robotického taxi“ (pojmenovaného jako Waymo One), ve fázi, kdy už není potřeba žádné osoby za volantem. Waymo má povolení službu testovat v dalších šesti amerických státech, ovšem na úrovni s přítomným řidičem, který stále může zasáhnout do řízení vozu. V současnosti se zde ovšem služba stále spíše testuje (byť je pomocí aplikace dostupná zájemcům stejně, jako třeba běžnější Uber) zejména v horších podnebných a dopravních podmínkách.

Waymo – Wikipedia

Waymo engineers have also created a program called Carcraft, a virtual world where Waymo can simulate driving conditions. The simulator is named after the video game World of Warcraft . With Carcraft, 25,000 virtual self-driving cars navigate through models of Austin, Texas, Mountain View, California, Phoenix, Arizona, and other cities.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny