Jsou mobilní zápisníky se stylusy mrtvé? Samsung říká, že ještě ne

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Brzy spatříme na živo nejvybavenější samsung letošního roku. Vedle toho, že bude špičkou nabídky tohoto výrobce také přinese to, co mezi mobily už prakticky vymřelo – stylus.

Používat v roce 2018 mobil se stylusem už jde překvapivě těžce. Teď nemyslíme praktičnost ovládání takového zařízení, ale zkrátka jeho sehnání. Váš výběr je totiž omezen prakticky na dvě volby – koupit se dá buď levnější LG Q Stylus, nebo prémiový Samsung Galaxy Note 8. Pokud se vám poštěstí, tak možná ještě bazarově seženete použitelný Note 4 od Samsungu. A to je vše. Technologii elektronické tužky, která je zde už od 70. let a prvních dotykových displejů zkrátka odzvonilo. Slovy Steva Jobse z představení původního iPhonu z roku 2007 (před 11 lety!) – „Ugh. Nikdo nechce stylus. Nepoužívejme ho.“

A to se skutečně stalo. Tedy alespoň v odvětví mobilních telefonů. Zatímco na PC a tabletech jde stále o grafiky a designéry nepostradatelný nástroj, u mobilů jej zkrátka nahradil daleko praktičtější a hlavně dostupnější nástroj – prst. Je tak o to zvláštnější, že zatímco drtivá většina výrobců se stylusu už dávno zbavila, jediný, zato ten nejsilnější si jej ponechal u svého nejvybavenějšího modelu.

Note 9 už dávno není tajemstvím, i když premiéru má až za dva týdny.

Zatímco Note 8 používám už skoro rok, musím uznat, že stylus je taková „frajeřinka“, na kterou však pravděpodobně v drtivé většině případů, kdy telefon používáte, zapomenete. Sám se občas přistihnu, jak objevím, že mi ve spodním okraji telefonu cosi cvaklo a hle – vyjela tužka. Chvíli s ní telefon ovládám či si jen tak naprázdno kreslím po displeji, po chvíli ji zase zasunu zpět a na několik týdnů zase zapomenu, že existuje.Uznávám, že asi nejsem úplně ta správná cílovka, pod kterou si Samsung pravděpodobně představí třeba manažera, který si při nějakém důležitém obchodním setkání zapisuje postřehy, protože odemknout telefon, najít aplikaci s poznámkami a datlovat po klávesnici je nejspíše složitější, než jen „vycvaknout stylus a psát“. Stylus u mobilu také ocení tradicionalisté, kteří mají psaní tužkou rádi, možná nějaký příležitostný grafik. Ale i tak nám elektronická tužka u Notu 8 přijde spíše jako taková funkce zahrnutá z důvodu „protože proč ne“.

Note 9 však překvapivě přidá stylusu ještě něco navíc. Nově totiž bude elektronické pero S Pen (tak jej Samsung pojmenoval) disponovat technologií Bluetooth a nebude tak omezené pouze pro psaní po displeji. Nejenom, že se nabízí využití například jako dálkový ovladač (třeba pro posouvání slidů na prezentaci, kterou pouštíte z mobilu), tak se také proslýchá o tom, že stylusem půjde psát na jakýkoliv povrch a všechny tahy se zároveň zaznamenají i do digitální podoby v mobilu.

Už cítíme, jak zpozorněli zejména grafici. Takto totiž fungují některé grafické tablety – jako podložka, na kterou kreslíte a obraz vám současně naskakuje i na monitoru před vámi. Samsung tuto funkci natěsná do mobilu a ještě bez nutnosti mít právě nějakou speciální podložku. A to zní nepochybně zajímavě. Ne sice natolik, aby se stylus vrátil do mainstreamu, ale dost možná jej to udrží ve hře na další generaci dopředu. Uvidíme za dva týdny, jestli se Samsungu skutečně povede poskytnout v mobilní branži už téměř mrtvé technologii další nádech.

Kde se dozvíte víc

Galaxy Note 9 se blíží. Přinese výrazné zlepšení uvnitř, přidá odvážně žluté pero a hodinky

Hospodářské noviny

Samsung Galaxy Note 9 bude za měsíc. Už jsou známa všechna vylepšení

Mobil.iDNES.cz

Galaxy Note9 bude drahý, ale možná dorazí s bohatým příslušenstvím

SmartMania

Samsung Galaxy Note 9 se žlutým stylusem se opět předvádí

Mobilenet
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny