Příští rok ubude rozbitých obrazovek. Mobily budou mít ještě tvrdší sklo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Komu často padá mobil z ruky, ten bude mít z nové technologie tvrzených skel radost. Dočkáme se jí u mobilů v příštím roce.

Trend poslední doby je jasný – sklo všude. Zatímco Samsung má telefony ve stylu „sklo vepředu, sklo vzadu“ už několik let, Apple naskočil na tento trend právě až v posledním roce. Většinu povrchu těla pokrytou sklem mají však i modely dalších výrobců – Huawei, Honor, Xiaomi, LG, OnePlus… a právě ti všichni spoléhají na tvrzená skla, aby alespoň částečně potlačila nepříjemné následky i malých pádů na zem, které často končí poměrně rozsáhlými prasklinami ve skle.

Doposud bylo nejpevnější a hojně používané tvrzené sklo od výrobce Corning Gorilla Glass 5, nyní firma představila ještě odolnějšího nástupce – šestou generaci. Gorilla Glass 6 má být údajně až dvakrát odolnější než předchozí skla. Je to poměrně očekávaný pokrok – zatímco třeba čtvrtá generace byla schopná odolat pádům z výšky jednoho metru „až v 80 procentech případů“, pátá generace už pády z výšky 1,6 metrů přežila „ve více než 80 procentech případů“.

Šestá generace se naopak zaměřuje na počet pádů. Podle výrobce by mělo sklo odolat poškozením alespoň patnáctkrát při pádu z výšky jednoho metru na pevnou zem. Corning tvrdí, že v průměru každý majitel mobilního telefonu svoje zařízení upustí čtyřikrát za rok. Podstatná je však výška – když vám telefon upadne od ucha, je riziko poškození podstatně vyšší.

Corning v současnosti materiál na Gorilla Glass 6 stále testuje. Do nových smartphonů by se údajně mohl dostat v několika následujících měsících, realistický odhad tak poukazuje spíše na příští rok. Setkáme se s Gorilla Glass 6 u Samsungu S10, LG G8, či třeba OnePlusu 7?

Kde se dozvíte víc

Oznámení nového tvrzeného skla na stránkách Corningu

Corning.com

S telefony si budeme moci házet, nové tvrzené sklo vydrží i patnáct pádů z metrové výšky

Hospodářské Noviny

Nové superodolné sklo zachrání mobily. Vydrží až 15 pádů

Mobil.iDNES.cz

Gorilla Glass 6: nové odolné sklo nezničí ani 15 pádů z výšky jednoho metru

Mobilmania
Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny