Nebylo už 4K moc? Sony chystá mobil s 5K displejem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ačkoliv už tak měl výrobce Sony obrovský náskok před konkurencí, chce svůj odstup ještě zvýšit. Jediný výrobce, který uvedl na trh smartphony se 4K displeji totiž chystá model s ještě vyšším, 5K rozlišením.

Novinka má nést označení Sony Xperia 1R, ovšem spekuluje se také o tom, že jde ve skutečnosti jen o krycí název pro chystanou Xperii 2. Naopak se uniklé informace rozcházejí v tom, že by tento model měl mít pouze 6,1palcový displej, namísto chystané 6,5palcové obrazovky u Xperie 2.

Rozlišení modelu Xperia 1R má být těžko uvěřitelných 5 040 x 2 160 pixelů. Na ploše s úhlopříčkou 6,1 palců to znamená, že výsledná jemnost by měla povyrůst na 899 pixelů na palec. Vzhledem k tomu, že lidské oko na běžnou vzdálenost používání smartphonu nerozezná jemnost vyšší jak 300 pixelů na palec je tak hodnota připravovaného sony až směšně vysoká.

Dojmy z modelu Xperia 1 na YouTube kanálu Unbox Therapy:

Porovnejme například hustotu pixelů s obrazovkou virtuálního headsetu HTC Vive Pro, který se pyšní 615 pixely na palec. Na jeho obrazovku se přitom díváte z asi 3 centimetrů a stejně už zde je těžší rozpoznat jednotlivé obrazové body. I v případě, že by tak s takovým modelem chystalo Sony například vstup do světa mobilní virtuální reality je 5K displej vysoce nadstandardní.

Sony ale šlo především o to ukázat, čeho všeho jsou jeho vývojáři schopni, koneckonců modelů se 4K displejem už má hned několik generací. Žádný jiný výrobce se přitom zatím ani na úroveň 4K nedostal, všem bohatě stačí 2K/QHD rozlišení v případě prémiových modelů, ve střední i vyšší střední třídě se stále většinou setkáváme s Full HD panely.

Skoro to vypadá, jako kdyby všichni výrobci přestali v oblasti rozlišení displejů tak před 4 roky závodit, jenže Sony si toho nevšimlo a závodí si samo se sebou dál. Ale kdo ví, třeba se skutečně brzy najde nějaký důvod, proč mobily osazovat obrazovkami s tak vysokou jemností.

Sdílet.

O autorovi

Komentáře jsou uzavřeny